Problem zbog kog gubimo preko 500 sati sna godišnje - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Problem zbog kog gubimo preko 500 sati sna godišnje

Hrkanje je jedan od vodećih krivaca za nedostatak sna. Četvrtinu ispitanika budnima drži partnerovo hrkanje, a trećina zbog toga spava u drugoj sobi.

Tipična odrasla osoba zbog buke izgubi više od 500 sata sna godišnje, što je ekvivalent gotovo 63 osmosatne noći, otkrila je studija sprovedena na 2.000 odraslih Britanaca. Devet od deset osoba ne može da zaspi, pa svake noći provedu sat i 22 minuta ležeći budni, prenosi N1.

Osim na hrkanje, ljudi se žale i na buku koju prouzrokuju vetar i kiša, lavež pasa i aktiviranje automobilskog alarma. Oko 22 odsto čak je probudilo puštanje vode u toaletu nekog od komšija.

Dr Eli Kenon, koja je naručila istraživanje, rekla je da je „dovoljno sna važno za mentalno, ali i za fizičko zdravlje. Ako ne spavamo dovoljno, možemo da budemo loše raspoloženi i da imamo manje energije, ali smo i podložniji razvoju dijabetesa, visokog krvnog pritiska, ali i bolesti srca“.

Studija je pokazala i da oni koje probudi buka troše u proseku 20 minuta pokušavajući ponovo da zaspe. Zbog toga se osećaju letargično, mrzovoljno, umorno, pod stresom su i imaju lošu koncentraciju.

Izvor: Nova

Danas objavljeno

Ova dva sastojka liječe holesterol, upalu bešike i prehladu

Vanja A

Previše vitamina C može da uzrokuje neželjene efekte

Vanja A

Ovo su razlozi zbog kojih kelerabu treba uvrstiti u ishranu

Vanja A

Ostavite komentar