21. Oktobra 2021.

Problem za NBA i Seltikse – Turčin žestoko kritikovao Kinu zbog Tibeta

Big Portal

Turski centar je izrazio podršku za nezavistnost Tibeta, uz tvrdnju da je kinski predsednik Điping Si “brutalni diktator”.

Kanter je u video objavi nosio majicu sa fotografijom Dalaj Lame, tibetanskog duhovnog vođe u egzilu.

“Moja poruka vladi Kine je da oslobodi Tibet. Tibet pripada Tibetancima. Ovde sam da dam svoj glas i pričam o onome što se dešava na Tibetu. Pod brutalnom kineskom vladavinom, ne postoje osnovna ljudska prava i slobode za tibetanski narod. Nije im dozvoljeno da slobodno putuju. Nije im dostupan slobodan pristup informacijama. Narodu Tibeta nije dozvoljeno da se slobodno moli. Više od 70 godina, tibetanski kaluđeri, kaluđerice, intelektualci, pisci, pesnici, vođe zajednice, aktivisti i mnogi drugi su hapšeni, slati na časove političke reedukacije, mučeni, dugo ispitivani i čak bili pogubljeni samo zbog izražavanja slobode koju ti i ja imamo i uzimamo zdravo za gotovo.

U poslednjih 25 godina na Tibetu je bilo više od 5.000 političkih zatvorenika. Pet hiljda. Da li znate da vas na Tibetu uhapse samo zbog fotografije Dalaj Lame? Uhapsiće vas i samo zbog razvijanja tibetanske nacionalne zastave. Sram bilo kinesku vladu. Kineska diktatura briše tibetanski identitet i kulturu. Kulturni genocid na Tibetu je toliki da se više od 150 Tibetanaca zapalilo živo, nadajući se da će taj užasni čin žrtve podići svest i privući pažnju onoga što se dešava na Tibetu.

Nakon što sam saznao sve ovo, ne mogu da ćutim. Stojim uz svoju braću i sestre sa Tibeta i podržavam njihov poziv za slobodom. Komunistička ideologija Kine traje tek oko 100 godina, ali budistička civilizacija, ideologija i filozofija su pristuni oko 1.000 godina. Samo ljudi sa Tibeta mogu da odlučuju o budućnosti Tibeta. Tibet pripada Tibetancima i nadam se i verujem da će Tibet ostvariti samostalnost. Brutalni kineski diktatoru Đipinže Si, imam poruku za tebe i tvoje pristalice. Ponoviću to opet i opet i opet. Jasno i glasno. Nadam se da me čuješ. Oslobodite Tibet. Oslobodite Tibet. Oslobodite Tibet”, poručio je Kanter.

Turčin nije igrao u porazu Seltiksa od Njujork Niksa u četvrtak u Medison Skver Gardenu, ali je nosio patike sa natpisom “Oslobodite Tibet” i fotografijom čoveka koji sam sebe pali, što je čest oblik protesta na Tibetu.

Kina je odmah reagovala, pa je kinski NBA partner izbrisao utakmice Seltiksa iz svoje ponude, dok su brojni kinski građani povali na bojkog kluba.

NBA je već imala problema sa Kinom, svom verovatno najvećem i najbitnijem tržištu, nakon što je generalni menadžer Hjuston Rokitsa Deril Mori na tviteru podržao demokratske protestante Hong Konga.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare