Problem sa pamćenjem i inteligencijom: Doktori upozoravaju roditelje - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Problem sa pamćenjem i inteligencijom: Doktori upozoravaju roditelje

Lekari upozoravaju roditelje da bi deca koja spavaju manje od devet sati mogla da imaju problema s pamćenjem i inteligencijom. Stručnjaci s Medicinskog fakulteta u Marilendu rekli su da nedostatak sna ili loš san kod dece može da poveća rizik od problema poput anksioznosti, impulsivnog ponašanja i depresije.

Takođe, uočili su da kod dece koja ne dremaju u danu, postoji povezanost s kognitivnim poteškoćama s pamćenjem, rešavanjem problema i donošenjem odluka.

“Otkrili smo da su deca koja spavaju manje od devet sati u noći imala manje sive stvari ili manji volumen u određenim područjima mozga odgovornima za kontrolu pažnje, pamćenja i inhibicije u poređenju s onima koji imaju zdrave navike spavanja”, izjavio je autor studije, dr. Ze Vang.

“Ove razlike bile su uočljive i nakon dve godine, što je zabrinjavajuće otkriće koje ukazuje na dugoročnu štetu za decu koja ne spavaju dovoljno”, dodao je.

Studija je objavljena u časopisu The Lancet Child & Adolescent Health, a posmatrala je više od 8300 dece u dobi od 9 do 10 godina. Lekari su pregledali nalaze magnetske rezonance, medicinsku dokumentaciju i anketne upitnike koje su dve godine ispunjavali roditelji.

“Potrebne su dodatne studije kako bismo potvrdili naše nalaze i videli mogu li bilo kakve intervencije da poboljšaju navike spavanja i preokrenu neurološke nedostatke”, istaknuo je dr. Wang.

Kako bi pomogli svom detetu da spava, stručnjaci Američke akademije za pedijatriju kažu da bi roditelji trebalo da postave dobre navike spavanja kod svoje dece. To uključuje postavljanje prioriteta za celu porodicu i pridržavanje redovne rutine. Takođe, navode da bi roditelji trebalo da ograniče vreme koje dete provodi ispred ekrana i potpuno izbace ekrane sat vremena pre spavanja.

Sleep.org dao je smernice o tome koliko je deci potrebno sna. Novorođene bebe do tri meseca trebalo bi da spavatju 14 do 17 sati u danu, a dojenčad do prve godine od 12 do 15 sati. Maloj deci treba 11 do 14 sati sna, a predškolcima 10 do 13. Deca u dobi do 13 godina trebalo bi da spavaju 9 do 11 sati, a tinejdžeri 8 do 10 sati.

Danas objavljeno

Ova hrana će vam pomoći u borbi protiv bora

Vanja A

Koliko je potrebno da hodamo napolju da bi to uticalo na mentalno zdravlje

Vanja A

Evo koje namirnice bi trebala jesti mršava djeca

Vanja A

Ostavite komentar