Problem divljih deponija eksalirao u ljetnim mjesecima - BIGportal.ba
Banja Luka

Problem divljih deponija eksalirao u ljetnim mjesecima

U posljednjih 15 dana širom Banjaluke pobacane su enormne količine starog namještaja, telefoni komunalnih službi usijali su se od poziva ljutitih komšija, zbog čega su i u Gradu prelomili. Najavljuju strože kontrole i postavljanje kamera koje će snimati nesavjesne sugrađane. Osim vrućina, stanovnike mnogih banjalučkih naselja ovih dana muče i…

U posljednjih 15 dana širom Banjaluke pobacane su enormne količine starog namještaja, telefoni komunalnih službi usijali su se od poziva ljutitih komšija, zbog čega su i u Gradu prelomili. Najavljuju strože kontrole i postavljanje kamera koje će snimati nesavjesne sugrađane.

Osim vrućina, stanovnike mnogih banjalučkih naselja ovih dana muče i deponije smeća, koje se bukvalno preko noći pojavljuju u komšiluku, ali i uz same kontejnere.Banjaluka nikako ne može da iskorijeni ovu pojavu. Pored apela i „prijetnji“ kaznama, deponije nije strano vidjeti čak i u centru grada. Ipak pokazalo se da je taj problem u ljetnim mjesecima još veći. Pored svima dobro znanih lokacija, otpada ovih dana ima skoro u svakom kutku grada.Obilićevo je zatrpano, a gomila starog namještaja, prozora, vrata, „osvanula“ je i u Ulici Monahinje Jefimije u Lazarevu. Ljutiti stanovnici su odmah u pomoć pozvali komunalnu policiju i „Čistoću“.

“Obavijestili smo nadležne i nadam se da će smeće brzo biti pokupljeno, ali šta ćemo poslije. To opet nije dugoročno rješenje, treba nekako spriječiti ljude da razbacuju otpad ovdje, jer čak i kada stave traku da je zabranjeno odlaganje smeća takvo ponašanje se opet nastavi. Nije u redu da neko ko živi dalje svoje smeće baca pod naš prozor” – komentarišu mještani ove ulice sa kojima smo razgovarali.

U preduzeću „Čistoća“ navode da, svake godine, najveće količine otpada odvezu od polovine juna do avgusta.
“Vjerujte, nema čega nema, od građevinskog šuta, trave, namještaja. Sve to odvezemo i opet nas za 24 sata na tom mjestu dočeka isti prizor. Svakodnevno radimo sa čak četiri vozila za odvoz kabastog otpada. Za razliku od ranijih godina, vozila su angažovana i vikendom” – kažu u ovoj firmi.

I u Gradskoj upravi poručuju da se ozbiljno mora mijenjati pristup rješavanju ovog problema, jer ovako više ne ide. Sljedeće sedmice, najavljuju, na kritičnim lokacijama će prvi put postaviti dvije pokretne kamere.
“Evidentno je da se u ovom periodu godišnjih odmora masovno renoviraju kuće i stanovi, velike su količine izbačenog namještaja. Do sada smo imali nekoliko spornih lokacija na kojima su se pojavljivale deponije, u Priječanima, na okretnici linije broj 13 u Lazarevu, u Ulici Ivana Gorana Kovačića, ali sada više nema mjesta u gradu za koje nemamo prijavu. Smeće se redovno odvozi, ali sve to ide na teret Grada zbog čega moramo povećati kulturu odlaganja otpada među stanovništvom” – kažu u Odjeljenju za komunalne poslove.

Najavljuju i sastanak s komunalnom policijom i Civilnom zaštitom da se zajednički pristupi ovom problemu.Inače, kazne zbog nesavjesnog odlaganja i paljenja smeća za fizička lica su od 100 do 1.000 KM, dok su za pravna lica od 500 do 7.000 KM. Kazna za odgovorno lice je od 200 do 1.800 KM.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Skupštine grada Banjaluka počela minutom ćutnje

M.

U Banjaluci pomama za kućnim testovima na koronu

M.

Radar pored škole dnevno uhvati 300 vozača

M.

Ostavite komentar