Probaj zdrav i ukusan domaći Snickers - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Probaj zdrav i ukusan domaći Snickers

Dobro poznata situacija, čekaš u redu na kasi u supermarketu, ugledaš čokoladice koje te zovu i uzimaš jednu u zadnji čas.

Plaćaš i još ne stižeš do izlaza, otvaraš čokoladicu i uživaš. Naravno, sve što je lijepo kratko traje, pa te veoma brzo preplavljuje osjećaj krivice, jer unosiš veću količinu šećera dovoljnu za cijelu sedmicu. Kako bi i dalje mogla da uživaš u čokoladici, ali bez osjećaja krivice, Ultra ti donosi recept za ultra zdrav i ukusan Snickers!

Sastojci

Karamel od datula:

  • 175 g datula (preliti vrelom vodom i ostaviti 15 minuta da odstoje)
  • 3 kašike kikiriki putera
  • 1 kašika maca praha
  • prstohvat soli
  • 1-2 kašike vode (po potrebi)

Osnova 

  • 75 g ovsenog brašna
  • 40 g karamela od datula

Ostali sastojci

  • 2 štangle crne čokolade
  • 40 g slanog prženog kikirikija

Priprema

Izvaditi datule iz vode i ocijediti. Staviti u blender zajedno sa kikiriki puterom, maca prahom i soli. Miksati dok ne postane glatko. Ako je potrebno, dodati 1-2 kašike vode. Tekstura treba da bude kremasta i gusta. Prebaciti u drugu posudu.

U blender dodati ovseno brašno i 40 g karamela od datula. Miksati dok se ne formira umrvljeno i ljepljivo tijesto.

Osnovu staviti u pleh. Na vrh dodati karamel sloj. Staviti kikiriki u karamel (rasporediti ravnomjerno). Ostaviti u zamrzivaču da se stvrdne, otprilike sat vremena.

Istopiti tamnu čokoladu. Kada se osnova stvrdne, izvaditi iz zamirzivača, izrezati na štanglice. Brzo umočiti hladne štanglice u čokoladu i obratiti pažnju da budu potpuno prekrivene, i odložiti na papir za pečenje. Ostaviti u frižider da se čokolada stvrdne.

Izvaditi iz frižidera i bez griže savjesti uživati u štanglicama!

Ultra.ba

Danas objavljeno

Četiri načina kako da pomognete djetetu da izgradi samopouzdanje

Vanja A

Čudesne moći karanfilića: analgetik, afrodizijak, aromatik, antiseptik, borac protiv holesterola…

M.

Najslađi jesenski doživljaj: Sočna torta od lješnjaka, krušaka i meda

Vanja A

Ostavite komentar