29. Juna 2022.

Probaj ovaj sendvič sladoled!

Big Portal

Ne treba ti mnogo sastojaka, a i priprema nije zahtjevna. Ne samo da fantastično izgleda ova super poslastica za ljeto, već je i veoma ukusna. 

Sastojci:

  • 100 grama slanih krekera
  • 115 grama maslaca
  • 95 grama smeđeg šećera
  • ¼ kašičice ekstrakta vanilije
  • 1/3 šolje sjeckane tamne čokolade
  • 2/3 šolje preprženih sjeckanih badema ili lješnjaka
  • 2 šolje sladoleda od vanilije

Priprema:

Zagrijati rernu na 175°C.

Foto: Smitten Kitchen

Obložiti pleh za kolače aluminijskom folijom. Rasporediti krekere na dno u jednom sloju. U srednje velikoj tavi na srednjoj temperaturi, istopiti maslac zajedno sa smeđim šećerom. Miješati dok ne prokuha, a zatim miješati još 2-3 minute. Skloniti sa toplote i umiješati vaniliju. Preliti krekere smjesom i lopaticom ravnomjerno rasporediti karamel, brzo kako se ne bi ohladio.

Foto: Smitten Kitchen

U zagrijanoj rerni peći 10-15 minuta, izvaditi i razbacati isjeckanu čokoladu po krekerima. Sačekati 5 minuta da omekša, a onda špatulom razvući čokoladu u ravnomjeran sloj. Posuti bademima i prstohvatom morske soli.

Posudu ubaciti u zamrzivač oko 15-30 minuta. Pomoću folije podići ploču s karamelom, pažljivo premjestiti na dasku i ukloniti foliju. Presjeći oštrim nožem na 2 jednaka dijela.

Foto: Smitten Kitchen

Obložiti dno i strane pleha plastičnom folijom. Staviti prvi dio ploče sa krekerima, staviti željenu količinu sladoleda i ravnomjerno rasporediti. Staviti drugu ploču odozgo, sa čokoladnom stranom na vrhu, pritiskajući sladoled. Vratiti u zamrzivač na 4-8 sati, kako bi se stvrdnulo i bilo spremno da se reže.

Kada je sendvič blok čvrsto zamrznut, prebaciti ga na dasku za rezanje, 10 minuta prije upotrebe.

Isjeći na ravnomjerne dijelove željene veličine.

Foto: Smitten Kitchen

Nakon rezanja, vratiti sendviče u zamrzivač, kako bi se ponovo stvrdnuli prije stavljanja u vrećicu za zamrzavanje, ili prije konzumacije.

Uživaj u sendvič sladoledu ovog ljeta, prijatno!

Izvor: smittenkitchen.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare