Ne treba ti mnogo sastojaka, a i priprema nije zahtjevna. Ne samo da fantastično izgleda ova super poslastica za ljeto, već je i veoma ukusna.
Sastojci:
- 100 grama slanih krekera
- 115 grama maslaca
- 95 grama smeđeg šećera
- ¼ kašičice ekstrakta vanilije
- 1/3 šolje sjeckane tamne čokolade
- 2/3 šolje preprženih sjeckanih badema ili lješnjaka
- 2 šolje sladoleda od vanilije
Priprema:
Zagrijati rernu na 175°C.
![](https://ultra.ba/wordpress/wp-content/uploads/2019/06/2-7.jpg)
Obložiti pleh za kolače aluminijskom folijom. Rasporediti krekere na dno u jednom sloju. U srednje velikoj tavi na srednjoj temperaturi, istopiti maslac zajedno sa smeđim šećerom. Miješati dok ne prokuha, a zatim miješati još 2-3 minute. Skloniti sa toplote i umiješati vaniliju. Preliti krekere smjesom i lopaticom ravnomjerno rasporediti karamel, brzo kako se ne bi ohladio.
![](https://ultra.ba/wordpress/wp-content/uploads/2019/06/3-8.jpg)
U zagrijanoj rerni peći 10-15 minuta, izvaditi i razbacati isjeckanu čokoladu po krekerima. Sačekati 5 minuta da omekša, a onda špatulom razvući čokoladu u ravnomjeran sloj. Posuti bademima i prstohvatom morske soli.
Posudu ubaciti u zamrzivač oko 15-30 minuta. Pomoću folije podići ploču s karamelom, pažljivo premjestiti na dasku i ukloniti foliju. Presjeći oštrim nožem na 2 jednaka dijela.
![](https://ultra.ba/wordpress/wp-content/uploads/2019/06/4-6.jpg)
Obložiti dno i strane pleha plastičnom folijom. Staviti prvi dio ploče sa krekerima, staviti željenu količinu sladoleda i ravnomjerno rasporediti. Staviti drugu ploču odozgo, sa čokoladnom stranom na vrhu, pritiskajući sladoled. Vratiti u zamrzivač na 4-8 sati, kako bi se stvrdnulo i bilo spremno da se reže.
Kada je sendvič blok čvrsto zamrznut, prebaciti ga na dasku za rezanje, 10 minuta prije upotrebe.
Isjeći na ravnomjerne dijelove željene veličine.
![](https://ultra.ba/wordpress/wp-content/uploads/2019/06/5-6.jpg)
Nakon rezanja, vratiti sendviče u zamrzivač, kako bi se ponovo stvrdnuli prije stavljanja u vrećicu za zamrzavanje, ili prije konzumacije.
Uživaj u sendvič sladoledu ovog ljeta, prijatno!
Izvor: smittenkitchen.com
Ultra.ba