Ne treba ti mnogo sastojaka, a i priprema nije zahtjevna. Ne samo da fantastično izgleda ova super poslastica za ljeto, već je i veoma ukusna.
Sastojci:
- 100 grama slanih krekera
- 115 grama maslaca
- 95 grama smeđeg šećera
- ¼ kašičice ekstrakta vanilije
- 1/3 šolje sjeckane tamne čokolade
- 2/3 šolje preprženih sjeckanih badema ili lješnjaka
- 2 šolje sladoleda od vanilije
Priprema:
Zagrijati rernu na 175°C.
Obložiti pleh za kolače aluminijskom folijom. Rasporediti krekere na dno u jednom sloju. U srednje velikoj tavi na srednjoj temperaturi, istopiti maslac zajedno sa smeđim šećerom. Miješati dok ne prokuha, a zatim miješati još 2-3 minute. Skloniti sa toplote i umiješati vaniliju. Preliti krekere smjesom i lopaticom ravnomjerno rasporediti karamel, brzo kako se ne bi ohladio.
U zagrijanoj rerni peći 10-15 minuta, izvaditi i razbacati isjeckanu čokoladu po krekerima. Sačekati 5 minuta da omekša, a onda špatulom razvući čokoladu u ravnomjeran sloj. Posuti bademima i prstohvatom morske soli.
Posudu ubaciti u zamrzivač oko 15-30 minuta. Pomoću folije podići ploču s karamelom, pažljivo premjestiti na dasku i ukloniti foliju. Presjeći oštrim nožem na 2 jednaka dijela.
Obložiti dno i strane pleha plastičnom folijom. Staviti prvi dio ploče sa krekerima, staviti željenu količinu sladoleda i ravnomjerno rasporediti. Staviti drugu ploču odozgo, sa čokoladnom stranom na vrhu, pritiskajući sladoled. Vratiti u zamrzivač na 4-8 sati, kako bi se stvrdnulo i bilo spremno da se reže.
Kada je sendvič blok čvrsto zamrznut, prebaciti ga na dasku za rezanje, 10 minuta prije upotrebe.
Isjeći na ravnomjerne dijelove željene veličine.
Nakon rezanja, vratiti sendviče u zamrzivač, kako bi se ponovo stvrdnuli prije stavljanja u vrećicu za zamrzavanje, ili prije konzumacije.
Uživaj u sendvič sladoledu ovog ljeta, prijatno!
Izvor: smittenkitchen.com
Ultra.ba