Priznali: "NATO pohod na ruske granice planiran godinama" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Priznali: “NATO pohod na ruske granice planiran godinama”

Šef vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer, izjavio je da je NATO počeo da planira svoje širenje u blizini ruskih granica pre nekoliko godina.

Planovi proširenja NATO sežu u prošlost, a rat u Ukrajini je samo zelena karta do ostvarenja ovog cilja – nedvosmisleno se čulo u subotu u glavnom gradu Estonije tokom održavanja Foruma o bezbednosti u organizaciji američkog časopisa “Foridžn polisi”.

Nešto pre obraćanja admirala Bauera vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu, general Kristofer Kavoli, izneo je zemljama članicama NATO “svoja” strateška razmatranja za nove napore NATO snaga na istočnom krilu.

“Govorimo o najvećem remontu naših vojnih struktura od 1949. godine. Planiranje za to je počelo pre nekoliko godina, ali sada ga sprovodimo”, rekao je Bauer na konferenciji za novinare.

Lideri NATO dogovorili su se o planu za značajno povećanje snaga Alijanse krajem juna, na istočnom krilu do 2023. godine, zbog ruske vojne operacije u Ukrajini – ponovljeno je u Estoniji.

Alijansa je otkrila planove da u bliskoj budućnosti poveća broj spremnih snaga na istočnom krilu na više od 300.000 vojnika.

Pored toga, namerava da poveća sastav borbenih grupa na nivo brigade. Zemlje NATO-a su se obavezale i da će povećati troškove odbrane.

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar