Priznaje teško stanje u zemlji: Kim Džong Un Zakazao sastanak s vrhom partije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Priznaje teško stanje u zemlji: Kim Džong Un Zakazao sastanak s vrhom partije

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un zakazao je sastanak s vrhom Radničke partije na kojem će se razmatrati dosadašnji ekonomski rezultati u 2021. godini i kako poboljšati privredu u drugoj polovini ove godine, navodi se u današnjem izvještaju državne novinske agencije KCNA.

Kim traži veću ulogu u Vladi u namjeri da podigne sjevernokorejsku ekonomiju unazađenu kako međunarodnim sankcijama zbog vojnog nuklearnog programa, tako i strogim zatvaranjem granica tokom pandemije virusa korona, prenosi Rojters.

U Sjevernoj Koreji zvanično nije bilo potvrđenih slučajeva kovid-19, ali se u Južnoj Koreji smatra da je širenje virusa bilo moguće s obzirom na to da je Sjeverna Koreja imala trgovinsku razmjenu s Kinom i direktne kontakte s njenim građanima prije nego što je zatvorila svoje granice početkom prošle godine.

Kim Džong Un je pozvao zvaničnike komunističke partije na novi “naporan marš” rada i odricanja, povezavši sadašnju ekonomsku krizu s periodom tokom devedesetih kada su u Sjevernoj Koreji vladali glad i bijeda.

Kim je objelodanio plan koji bi trebalo da donese “opipljive promjene koje bi stabilizovale državnu ekonomiju i život ljudi”.

Danas objavljeno

Uragan Jan sve jači dok se približava Kubi

Vanja A

Erdogan: Želimo da organizujemo susret Putina i Zelenskog

Vanja A

Orban: Ako nam EU uskrati sredstva, uzećemo ih od drugog izvora

Vanja A

Ostavite komentar