Privremeno prekinuto ispitivanje vakcine zbog bolesti učesnika - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Privremeno prekinuto ispitivanje vakcine zbog bolesti učesnika

Američka kompanija “Džonson end Džonson” privremeno je obustavila kliničko ispitivanje potencijalne vakcine protiv virusa korona zbog neobjašnjive bolesti učesnika studije, saopšteno je iz te kompanije.

Kako se navodi, bolest učesnika testiranja ispituje nezavisni odbor za nadgledanje podataka i bezbjednosti, prenosi Rojters.

U saopštenju se ističe da su takve pauze uobičajene tokom velikih ispitivanja koja mogu da obuhvate desetine hiljada ljudi.

Ovo je drugi zastoj u ispitivanju vakcine koje sprovodi više proizvođača u svijetu, nakon što je “Astra Zeneka” pauzirala kasnu fazu testirnja svoje eksperimetalne vakcine koja se razvija na Univerzitetu Oksford, takođe zbog bolesti učesnika studije.

Ispitivnja te vakcine u Velikoj Britniji, Brazilu, Južnoafričkoj Republici i Indiji su nastavljena, ali su u SAD još na pauzi.

Kompanija “Džonson end Džonson” saopštila je prošlog mjeseca da je njena eksperimentalna vakcina protiv COVID-19 proizvela jak imunološki odgovor u ranoj i srednjoj fazi ispitivanja, nakon čega je započela finalna faza sa 60.000 učesnika, a rezultati su se očekivali krajem ove ili početkom naredne godine.

TANJUG

Danas objavljeno

Policijska akcija u Prijedoru, jedno lice uhapšeno

M.

Podgorica: Protest zbog najavljenog izglasavanja nepovjerenja Vladi

M.

Eskobar: Kosovska vlada mora da formira ZSO

M.

Ostavite komentar