Privremena zabrana ulaska u Srbiju za državljane nekoliko zemalja - BIGportal.ba
Region Vijesti

Privremena zabrana ulaska u Srbiju za državljane nekoliko zemalja

Vlada Srbije dodnela je odluku da se stranim državljanima iz još nekoliko zemalja privremeno zabrani, odnosno ograniči ulazak i kretanje u Srbiji.

Odluka koja će pogoditi one koji dolaze iz Francuske, Nemačke, Slovenije, Austrije, Španije, Grčke i Švajcarske, doneta je radi zaštite od koronavirusa.

Privremena zabrana ulaska u Srbiju ostaje za strane državljane koji su boravili u Kini, Koreji.

Precizirano je da se ona odnosi isključivo na osobe koje su boravile u provinciji Hubej, gradu Degu i provinciji Severni Gjongsang Republike Koreje.

Takođe ostaje na snazi zabrana privremenog ulaska u Republiku Srbiju za strane državljane koji su boravili u Italiji, Islamskoj Republici Iran i Rumuniji.

Radi što preciznijeg informisanja građana i celokupne javnosti, u nastavku su pojašnjenja i način primenjivanja jučerašnjih mera. Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, STRANIM DRŽAVLjANIMA (bez obzira na pripadajuće državljanstvo ili zemlju koja im je izdala važeću putnu ispravu) koji dolaze iz država, odnosno područja označenih kao žarišta epidemije virusa COVID-19 – provincije Hubej (Hubei) u Narodnoj Republici Kini, grada Degu (Daegu) i provincije Severni Gjongsang (North Gyeongsang) u Republici Koreji, Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljvine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke – privremeno se zabranjuje ulaz u Republiku Srbiju.

DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE SRBIJE koji dolaze iz država, odnosno područja prepoznatih kao žarišta epidemije virusa COVID-19 (nabrojane oblasti i države na početku teksta) određuje se obavezna mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana – izolacija u kućnim uslovima.

Kako navodi Kancelarija za saradnju sa medijima, ove mere ne odnose se na: – posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju.

U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, boravak se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije; – posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka.

U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji Republike Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju uzvodne plovidbe.

U slučaju nizvodne plovidbe, boravak u vodama Republike Srbije se ograničava na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije – vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima; – posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije – lica koja su dobila saglasnost za ulazak u Republiku Srbiju od radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja,

Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. – humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorene diplomatskim putem.

Ova odluka stupila je na snagu juče, danom objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Policija na Floridi ispalia 12 metaka u tinejdžera

M.

Italija je stala: Potpuni kolaps zbog kovid potvrda

M.

Ostavite komentar