26. Jula 2022.

Privilegija Tesle: Američki proizvođač ima svoju voznu traku za prelazak granice

Big Portal

Iako je Tesla američki proizvođač, praksa pokazuje da kooperanti ne znaju za granice. To je najočiglednije na graničnom prelazu Columbia Solidarity između Teksasa (SAD) i Meksika gde je meksička strana otvorila posebnu traku za Teslu i njene dobavljače.

To je rezultat dogovora američke kompanije i meksičke države Nuevo Leon prema kojem je otvorena posebna vozna traka za prelazak Teslinih vozila i njegovih dobavljača, piše Blumberg.

Ovo je zanimljivo i zato jer se Tesla i Ilon Mask diče time da su njihovi automobili proizvedeni u Americi sa lokalnim delovima. Ipak, brojni delovi dolaze iz inostranstva pa ne treba da čudi što je uveden ovakav režim na granici. Uostalom i sedište firme je pomereno bliže, u Ostin, u Teksasu.

https://twitter.com/climate/status/1550203282752143362

Blumberg piše da ovo nije veoma prometan granični prelaz pa ovde kamioni po pravilu ne čekaju duže od 20 minuta na prelazak granice.

Zato je otvaranje posebne trake i svojevrsni politički potez kojim meksička država želi da podstakne dalja ulaganja i širenja u oblasti auto-industriji, posebno kad su u pitanju meksički dobavljači.

Trenutno za Teslu radi šest velikih dobavljača iz Meksika uključujući i nemački ZF koji tamo ima svoje pogone. Pritom, Meksikanci naglašavaju kako tu nije kraj.

“Želimo brži i efikasniji prelaz. Možda uvedemo voznu traku za još neku kompaniju kao za Teslu”, rekao je lokalni ministar privrede, Ivan Rivas.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare