Privatnici na ivici bankrota zbog zabrane rada - BIGportal.ba
Banja Luka

Privatnici na ivici bankrota zbog zabrane rada

Vlasnici ugostiteljskih objekata i privatnih predškolskih ustanova javno su zatražili od Grada Banjaluka da im pomogne da prevaziđu ovu krizu jer nemaju nikakvih prihoda, a obaveze pristižu.

Najlakše je reći: “Nemojte otpuštati radnike”, poručuju ugostitelji, ali kako to izvesti u realnom sektoru, koji sam sebe finansira, za razliku od budžetskih korisnika. Kako navode, samo u Banjaluci u ugostiteljstvu ima više od 6.000 radnika čija su radna mjesta upitna, zbog zabrane rada u periodu pandemije virusa korona.

Ugostitelji zato traže pomoć države i lokalnih zajednica, a prije svega Banjaluke, na čije se mjere ugledaju i ostale opštine u Srpskoj.

– Cijela privreda je u kolapsu, a turizam i ugostiteljstvo na ivici bankrota. Molimo vas da učinite sve kako bi u ovom teškom trenutku za ugostiteljstvo i turizam, pokušali umanjiti štetu koja se sada mjeri stotinama hiljada maraka kao i gubitak radnih mjesta – navode u dopisu nadležnim institucijama.

Oni traže da budu oslobođeni uplate doprinosa za period zabrane rada, plaćanja fiksnih i režijskih troškova, prvog dijela komunalne takse za 2020. godinu, da se ukine taksa za ljetnju baštu, kao i kirija za sve koji je plaćaju za vrijeme zabrane rada.

Kolika je ozbiljnost situacije, pojašnjava i predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu Željko Tatić, navodeći slučaj bračnog para, koji rade kao konobar i kuvar za dnevnicu, ali kako sada posla nema, ne znaju kako prehraniti devetočlanu familiju. I Tatić se nada da će se nadležni u Gradskoj upravi i resornom ministarstvu odazvati pozivu za sastanak kako bi zajedno pokušali riješiti novonastali problem i kako radnici ne bi završili na ulici.

Oglasili su se i iz privatnih predškolskih ustanova. Napominju da su poštujući preporuku Štaba za vanredne situacije zatvorili sve svoje objekte od 16. marta, ali je sada doveden u pitanje njihov opstanak.

Podsjećaju da će opštine preuzeti finansiranje javnih obdaništa, kao njihovi osnivači, dok se privatni vrtići oslanjaju isključivo na uplate svojih korisnika.

– Očekujemo da ćemo naići na razumijevanje i dobiti neophodnu podršku. U Banjaluci blizu 2.000 mališana pohađa privatne predškolske ustanove, o kojima brine preko 300 zaposlenih. Ako uzmemo cijelu RS taj broj se penje na više od 4.000 dece i preko 600 radnika koji imaju svoje porodice – ističu, dodajući da će načiniti sve napore da ni jedan od tih radnika ne ostane bez posla.

Kako se finansiraju isključivo od uplata korisnika nerealno je, tvrde, očekivati da će opstati zahvaljujući solidarnosti roditelja, za koje je pitanje da li će biti u mogućnosti da plate umanjen iznos za onaj vremenski period za koji vrtići nisu radili, tako da je teško predvideti da li će ove ustanove imati ikakve prihode za vrijeme trajanja vanrednog stanja.

Gradonačelniku je kažu upućen dopis koga je potpisalo 25 privatnih vrtića iz Banjaluke.

– Rashodi ovih ustanova, shodno trenutnom stanju, ostaju isti kao da se radi punim kapacitetom, tako da bez podrške Grada, Vlade i drugih nadležnih teško da se moze očekivati nastavak rada većine ustanova – napominju iz privatnih predškolskih ustanova.

Iz Grada poručuju da su svjesni teške situcije u kojoj se privreda našla zbog obustavljanja djelatnosti, te da će se ovih dana izjasniti o ekonomskim mjerama i naplatama pojedinih obaveza koje pristižu.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Planirana isključenja el.enegije za 24.01.2022.godine

Vanja A

U nedjelju obustava saobraćaja u centru Banjaluke

M.

Danas prva i treća doza Fajzera: Nervoza u redu na vakcinalnom punktu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar