26. Oktobra 2019.

Privatizuje li Vlada Elektroprivredu Republike Srpske?

Big Portal

Dok Sindikat energetike i opozicija dijele isto mišljenje, Milorad Dodik uvjerava da se iza svega krije povećanje konkurentnosti na tržištu, te da sve preduzete radnje vode ka unapređenju položaja ovog preduzeća.

Šta će biti sa Elektroprivredom RS?

Da li će privatnici biti dominantan faktor u ovom preduzeću?

Da li će uslijediti otkazi?

O ovim i sličnim pitanjima u posljednje vrijeme vodi se žustra polemika. Svoj stav iznijeli su više puta predstavnici Sindikata energetike RS. Pominjanje privatnih snabdjevača, kažu, ukazuju nam na to da je privatizacija neizbježna, te da će ona dovesti i do otpuštanja velikog broja radnika.

„Uvođenje privatnog snabdjevača daje nam za pravo da kažemo da je ta privatizacija tu negdje pred vratima. Čim privatnik ulazi u kompaniju gdje je država većinski vlasnik, nema šta drugo biti nego to“,ističe predsjednik Sindikata energetike RS Slobodan Ostojić.

Stav sindikata dijeli i opozicija

Narodni poslanik Nebojša Vukanović prognozira da će država postati manjinski vlasnik, a da će nakon toga i do 50% radnika ostati bez posla. Dodaje da je moguće i drastično poskupljenje električne energije.

“Luka Petrović po nalogu Milorada Dodika pokušava da proda ERS koja je posljednji resurs koji RS ima i kad proda Elektroprivredu svakako će se RS pretvoriti i “de facto” u jednu stranu koloniju. Dakle Milorad Dodik očito da ima od svojih mentora iz inostranstva zadatak da to uništi i raskući i radi se već duže vremena na prodaji ERS. O tome govori podatak da se uzimaju krediti, da sva preduzeća posluju negativno, da se izvlači ogroman novac i da će upravo tako neki tajkuni i stranci kupiti ERS“, ističe Vukanović.

Milorad Dodik uvjerava da se ne radi ni o kakvoj privatizaciji, već je riječ o stvaranju boljih uslova u cilju povećavanja konkurentnosti na tržištu. Opravdana je briga sindikata, ali bi im bilo bolje da se detaljnije informišu o ovoj problematici – poručuje Dodik sindikalcima.

„Tendencija da se liberalizuje tržište zove konkurencija, a ne privatizacija. To samo znači da ERS mora da razumije i sindikat da je to neizbježno, jer to nije naša umotvorinai izmišljotina. Na tom principu ako ne prihvatite liberalizaciju ne možete da učestvujete na tržištu u regionu“.

I iz Elektroprivrede RS, takođe, tvrde da se ne radi o privatizaciji, te da je otvaranje tržišta u skladu sa regulativama energetske zajednice. Kažu da bi to trebalo omogućiti kupcima da sami izaberu svog snabdjevača što ni u kom slučaju neće ugroziti poslovanje Elektroprivrede.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare