Privatizacija saobraćajne policije uzima maha - BIGportal.ba
Auto-moto Koncepti

Privatizacija saobraćajne policije uzima maha

Samo manji delovi Francuske nisu pod nadzorom privatnika, odnosno u njima nadzor saobraćaja sprovode isključivo državni policajci.

Francuski portal Radars auto dobio je zvanične podatke iz policije o zabeleženim prekrašajima koje su registrovali privatni presretači u toj zemlji. To je prvi put otkako se u Francuskoj koriste privatni presretači, odnosno vozila sa radarima u vlasništvu privatnih kompanija.

Samo manji delovi države nisu pod nadzorom privatnika, odnosno u njima nadzor saobraćaja sprovode isključivo policajci. Tokom prošle godine udvostručio se broj odeljenja u kojima su radarski automobili prepušteni privatnom sektoru.

Od 18, njihov broj se postepeno povećao na 39. Udvostručio se i broj vozila sa privatnim vozačima, od 83 na kraju 2020. na 150 na kraju 2021.

Što se tiče broja obavljenih kontrola, on se utrostručio, sa 758.000 u prvom kvartalu na čak 2.886.000 u poslednjem kvartalu prošle godine.

Ukupno je tokom 2021. kontrolisano 6.650.000 vozila, a ispisao je oko 500.000 kazni, što je fascinantan broj.

Gotovo sve kontrole koje su privatizovani radarski automobili obavljali odvijale su se na dvosmernoj sekundarnoj mreži puteva ili magistralama, gde je ograničenje brzine od 80 ili 90 km/h.

Kakvo je vaše mišljenje, da li bi i u Srbiji trebalo uvesti privatne presretače?

B92.

Danas objavljeno

Acura sprema još ekstremnije izdanje modela Integra

Vanja A

Švajcarska razmatra zabranu vožnje električnih automobila

Vanja A

“Odlazak Binota je Ferarijev izbor”

Vanja A

Ostavite komentar