Privatizacija kuca na vrata Elektroprivrede? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Privatizacija kuca na vrata Elektroprivrede?

Šta je proces razdvajanja distribucije i snabdijevanja u „Elektroprivredi Republike Srpske“, koja podrazumijeva uvođenje i privatnih kompanija na tržište, ako nije tiha privatizacija.

Ovako za Srpskainfo odgovara predsjednik Sindikata energetike Republike Srpske Slobodan Ostojić na pitanje zašto se u javnosti u posljednje vrijeme često spominje privatizacija „Elektroprivrede RS“ ako je još ranije poznat stav Vlade i Narodne skupštine RS da elektroenergetski sektor ostaje u vlasništvu države.

–Uvođenje privatnih snabdijevača na tržište električne energije u RS nam daje za pravo da kažemo da je privatizacija na samim vratima. Možda će ERS još neko dogledno vrijeme zadržati velike potrošače, ali mislim da to neće dugo trajati – ističe Ostojić.

On objašnjava da je u procesu restruktuiranja distributivnih preduzeća iz sistema ERS predviđeno razdvajanje distribucija i snabdijevača. Ove dvije djelatnosti trenutno obavljaju pet distributivnih preduzeća ERS.

Planirano je da distributivna preduzeća ubuduće samo obavljaju distribuciju električne energije i da se brinu o mreži, dok bi se formirao jedan snabdijevač električne energije na nivou holdinga ERS. Istovremeno bi se na tržište uveli i privatni snabdijevači koji bi dalje prodavali električnu energiju potrošačima.

–A gdje su pare? Pa, u struji – ističe Ostojić.

Ovaj proces restruktuiranja uveliko traje, a za ove poslove angažovana je konsultantska kuća PricewaterhoseCoopers.

Oni su zaduženi za izradu studije restruktuiranja distributivne djelatnosti i snabdijevanja, a do toga se došlo kroz projekat podrške reformama u BiH koju pruža Vlada Velike Britanije čijim sredstvima se finansira izrada studije.

Po ocjeni nadležnih u ERS, riječ je o jednom od najsloženijih projekata koji se realizuju u sistemu „Elektroprivrede RS“.

Istovremeno, u toku je izrada pravilnika za stimulativne otpremnine u ERS jer u ovom sistemu ima prekomjeran broj zaposlenih. Procjene su da ima 15 odsto viška zaposlenih, a uglavnom je riječ o adminsitraciji, jer i u ERS nedostaju električari, monteri…

–Neki dan smo sa rukovodstvom ERS opet imali sastanak na temu restruktuiranja distributivnih preduzeća i stimulativnih otpremnina. Riječ je o procesu koji neće biti zaustavljen i planirano je da se od marta ili aprila naredne godine razdvoji distribucija od snabdijevača – kaže Ostojić.

U nadležnom Ministarstvu energetike RS o ovoj temi se ne oglašavaju. Ipak, ovo pitanje definisano je i Nacrtom zakona o električnoj energiji RS koji je nedavno usvojila NSRS i uputila ga u javnu raspravu. Ovaj zakon je proistekao iz obaveza prema Evropskoj energetskoj zajednici u koju je pristupila i BiH.

Pitanje privatizacije na striktan način se spominje u ovom Nacrtu zakona, ali se spominje restruktuiranje sistema ERS.

Aktuelni Zakon o električnoj energiji RS kaže „restruktuiranje i privatizacija postojećeg JMDP „Elektroprivreda” Republike Srpske biće izvršena po Programu restruktuiranja i privatizacije JMDP “Elektroprivreda” Republike Srpske, koji će sačiniti Vlada Republike Srpske, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, a na osnovu pribavljene konsultacije u NSRS.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Policija na nogama: U banjalučkom naselju u kontejneru pronađen više bombi

M.

U Crnoj Gori uhapšen Slobodan Peković, osumnjičen za ratne zločine u BiH

M.

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Ostavite komentar