Pritisak na Trampa: Prihvata li pobjedu Bajdena? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pritisak na Trampa: Prihvata li pobjedu Bajdena?

Predsjednik SAD Donald Tramp se suočava sa pritiskom da mora da sarađuje sa timom izabranog predsjednika Džozefa Bajdena kako bi došlo do što lakše primopredaje vlasti u januaru, prenosi AP.

Generalni servis Trampove aministracije ima zadatak da formalno prizna Bajdena kao predsjednika, čime bi počeo prenos vlasti.

Međutim, Trampova članica administracije Emili Marfi još nije počela taj proces, niti je dobila smjernice da li i kada da radi to.

Nejasnoća oko prenosa vlasti zavisi od toga da li će Tramp, koji nije javno priznao Bajdena kao 46. predsjednika SAD, tvrdeći da su izbori pokradeni, kočiti demokrate pri formiranju vlasti.

Bord nestranačkog Centra za predsjedničku tranziciju je takođe apelovao na Trampovu administraciju da što prije počne sa prenosom vlasti na Bajdena i njegov tim, kako bi novi predsjednik što prije imao sve poluge vlasti.”

Najbliže Trampovo okruženje je podijeljeno oko predsjednikovog odbijanja da prizna poraz na predsjedničkim izborima.

Prva dama Amerike Melanija i Trampov zet Džared Kušner savjetovali su mu da se pomiri sa pobjedom Bajdena, dok ga njegovi sinovi Erik i Donald Junior podržavaju da nastavi da osporava izborne rezultate. Kušner, ujedno i predsednikov savjetnik, pokušao je da mu sugeriše da prizna izborni poraz, potvrđeno je CNN-u iz dva izvora.

(Tanjug)

Danas objavljeno

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Traže uvođenje VANREDNE SITUACIJE: Veliki broj građana na ulicama zbog ubistva 2 žene (VIDEO, FOTO)

Vanja A

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Vanja A

Ostavite komentar