Pritisak Kine: Tajvan ipak ne učestvuje na sednici SZO - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pritisak Kine: Tajvan ipak ne učestvuje na sednici SZO

Uprkos svim naporima i snažnoj međunarodnoj podršci, Tajvan nije pozvan na današnju Skupštinu Svetske zdravstvene organizacije usled pritiska Kine.

To je saopštio ministar spoljnih poslova ove zemlje i dodao da je Tajvan odlučio da ovo pitanje reši kasnije u toku godine.

Kako Gardijan prenosi, Tajvan, koji nije član SZO, lobirao je da učestvuje u Skupštini SZO koja se održava danas.

Na sednici je Tajvan želeo da sa svetom podeli svoje iskustvo u uspešnoj borbi protiv epidemije koronavirusa, s obzirom na to da je u zemlji prijavljeno samo 440 slučajeva zaraze i četiri smrtna slučaja, usled rane reakcije na situaciju i blagovremenog preduzimanja preventivnih mera.

Međutim, Kina, koja demokratski Tajvan smatra svojom teritorijom bez prava da bude članica međunarodnih organizacija kao suverena država, snažno se usprotivila učešću Tajvana na ovoj skupštini, osim ako ne nastupa kao deo Kine, čemu se Tajpej odlučno usprotivio.

Ministar spoljnih poslova Tajvana izjavio je zemlja nije dobila poziv za učešće u ovom događaju uprkos svim naporima i snažnoj međunarodnoj podršci i izrazio veliko žaljenje, ali i nezadovoljstvo zbog toga što je sekreterijat SZO “podlegao pritiscima kineske vlade” i zbog toga što ne poštuje pravo na zdravlje 23 miliona stanovnika ove zemlje.

I SZO i Kina tvrde da su Tajvanu pruženi pomoć i sve neophodne informacije tokom pandemije, što je Tajvan osporio.

Sjedinjene Države su više puta dolazile u sukob sa Kinom zbog toga što je odbila pristup Tajvana ovoj organizaciji, što je dovelo do produbljivanja tenzija između Vašingtona i Pekinga.

Tajvan je učestvovao u skupštini SZO kao posmatrač u periodu između 2009. i 2016. godine, kada je Kina blokirala dalje učešće ove zemlje nakon što je za predsednika Tajvana izabrana Cai Ing-ven, koju Kina vidi kao separatistu, što ona negira.

Cai Ing-ven je izjavila da će pitanje učešća Tajvana u Skupštini SZO biti razmatrano kasnije u toku godine kako bi Skupština sada mogla da se fokusira na pandemiju koronavirusa.

Danas objavljeno

Čak je i Kina zabrinuta

M.

Susret iznad Crnog mora – ruski Suhoj ponovo presreo francuske “miraže”

M.

Osumnjičena za terorizam finansirala muža i članove IS u Siriji

M.

Ostavite komentar