"Pritisak bez presedana, opsada sa svih strana"; "Primite ih u EU, a ko to blokira..." - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Pritisak bez presedana, opsada sa svih strana”; “Primite ih u EU, a ko to blokira…”

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio da se EU suočava sa “migrantskim pritiskom bez presedana”.

Prema njegovim rečima, evropski blok već je bio “pod opsadom sa juga, jugoistoka i istoka”.

Podsetimo, u ponedeljak je Evropska unija odlučila da uvede novi set sankcija pojedinim beloruskim državljanima i kompanijama,

Sijarto je rekao da je Višegradska grupa takođe održala specijalan sastanak, gde su Češka, Slovačka i Mađarska ponudile pomoć Poljskoj, preneo je MTI.

Kada se Mađarska suočila sa sličnom situacijom 2015. godine, ostale zemlje grupe V4 su pomogle, dodao je mađarski ministar.

Kada je reč o pritisku migranata sa juga, Sijarto je naglasio da je važno da se unaprede uslovi življenja, umesto podržavanja emigracija iz problematičnih afričkih zemljalja.

Mađarska daje svoj udeo kada je reč o takvim naporima, dodao je, napominjući da će do kraja 2023. godine Budimpešta doprineti sa 80 vojnika u evropskoj Takuba radnoj grupi koja se bori protiv militanata povezanih sa takozvanom Islamskom državom u Maliju.

Sijarto je takođe apleovao na EU da ubrza integraciju Zapadnog Balkana u blok, rekavši da Mađarska od Brisela očekuje da počne pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom i da otvori bar dva pristupna poglavlja sa Srbijom pre kraja ove godine.

“Svako ko blokira ovo, mora da podnese odgovornost za štetu istorijskih razmera koje će izazvati u ovom regionu”, naveo je Sijarto.

Danas objavljeno

IAEA šalje četiri nova eksperta u nuklearku Zaporožje

M.

Studentima u Srpskoj besplatan smještaj u domovima

M.

Nobelova nagrada za mir aktivisti iz Belorusije i organizacijama iz Ukrajine i Rusije

M.

Ostavite komentar