Pristupanje NATO-u zakonska obaveza - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Pristupanje NATO-u zakonska obaveza

“Integracije Bosne i Hercegovine u NATO i EU nemaju alternativu i za ovaj proces neophodno je maksimalno zalaganje svih institucija i na svim nivoima u Bosni i Hercegovini”, izjavila je danas ministarka odbrane BiH Marina Pendeš (HDZ), učestvujući u panel diskusiji na Forumu “To be Secure” koji se održava u Budvi.

“Stvaranje pretpostavki za pristupanje NATO-u je zakonska obveza svih institucija na državnom nivou. Ja, kao ministarka obrane, svakodnevno prenosim poruku da će integracijski proces donijeti vrijednosti modernog, savremenog i razvijenog svijeta u Bosnu i Hercegovinu“, istakla je u nastavku svoga izlaganja Pendeš, tokom diskusije na kojoj su, između ostalih, sudjelovali i državni sekretar u Ministarstvu obrane SR Njemačke Thomas Silberhorn, ministar inostraih poslova Mađarske Peter Sztaray, te Damon Wilson, izvršni potpredsjednik Atlantskog vijeća SAD i Igor Lukšić, bivši premijer i ministar inostranih poslova Crne Gore.

“Danas se mi u Bosni i Hercegovini suočavamo s jednim vidljivim reformskim zastojem, iz razloga sve izraženijeg neslaganja unutar same Bosne i Hercegovine. Upoređujući s razdobljem od prije desetak godina, kada je bio mnogo veći stupanj saglasnosti i privrženosti putu ka NATO-u i EU-i, u Bosni i Hercegovini postoje suprotstavljeni politički stavovi u odnosu na utvrđene prioritete spoljne i bezbjednosne politike Bosne i Hercegovine. Za rješavanje svih unutarnjih pitanja, a u cilju dostizanja zacrtanih reformi nužno je postići unutarnji politički konsenzus kroz dijalog. Ovdje bih naglasila da i mediji, obzirom na svoj uticaj, imaju važnu ulogu, ali i odgovornost u kreiranju objektivne slike o reformskom procesu u Bosni i Hercegovini”, naglasila je Pendeš.

Uvodni govor održali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Sigurnosni forum “To be Secure”- 2BS s radom završava sutra, a dosadašnji rad Foruma obilježilo je mnogobrojno sudjelovanje visokih zvaničnika, istaknutih akademika i eksperata, koji se bave pitanjima globalne i transatlantske sigurnosti na jugoistoku Europe.

(N1)

Danas objavljeno

Merkelova uvodi još rigoroznije mjere u Njemačkoj

D V

Promjene naziva ulica u BiH važan korak ka pomirenju

D V

SAD “presjekle” telefonsku liniju ruskom konzulatu?

D V

Ostavite komentar