Priština počela da sprovodi "mjere reciprociteta" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Priština počela da sprovodi “mjere reciprociteta”

Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primjena novih mjera koje je donijela kosovska Vlada.

Kosovska vlada objavila je odluku o postepenom uvođenju “reciprociteta” za robu srpskih preduzeća koja se plasira na kosovsko tržište, ocijenivši da “barijere Srbije nastavljaju da štete uvoznicima i izvoznicima sa Kosova i izazivaju trgovinski deficit za Kosovo”.

Prema izmjenama i dopunama vladine odluke, u trgovinskim odnosima sa srpskim preduzećima zabranjena je dokumentacija o poljoprivrednim i industrijskim proizvodima na kojoj nema naziva “Republika Kosovo”, ili ako je, tvrdi se u odluci vlade, “suprotno ustavu i negira nezavisnost i suverenitet”.

  • Agencija za hranu i veterinarstvo je obavezna da koristi grb i ime Republika Kosovo u fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima, dok privrednim subjektima iz Srbije mora da se obezbijedi ulazna dozvola za svako vozilo koje prevozi robu koja ulazi na Kosovo u kancelariji za vezu Kosova u Srbiji – navodi se u odluci.

Odluka ostaje na snazi do daljeg, a privredno preduzeće osnovano prema pravilima vlasti u Srbiji ne može da bude priznato kao pravno lice, već samo u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naveo je da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila ulazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom “Republika Kosovo”.

rts

Danas objavljeno

Potpisani zaključci političkih lidera u vezi krize izazvane “Inckovim zakonom”

M.

Podignuta optužnica protiv Belivuka i članova kriminalnog klana

M.

Njemačka: Prevrnuo se autobus iz Srbije, 19 povrijeđenih

M.

Ostavite komentar