30. Juna 2022.

Priština odustala od zahtjeva za članstvo u Interpolu – nemaju podršku

Big Portal

Razlog je jer ne može da obezbedi dovoljnu podršku na Generalnoj skupštini ove organizacije u oktobru, u Indiji.

Kako “Novosti” saznaju iz diplomatskih izvora, vladi Aljbina Kurtija je iza zapadnih centara moći sugerisano da će u slučaju da podnesu zahtev za članstvo ponovo doživeti debakla i da sad nije trenutak da se upuštaju u ovu avanturu.

I Kurti je svestan da ne bi bilo dobro da u Interpolu doživi još jedan debakl, posebno imajući u vidu nedavni pokušaj da otvore vrata Saveta Evrope koji je takođe prošao neslavno. Inače, najveći pokrovitelji kosovske nezavisnosti, pre svih Nemačka i Francuska u startu su se protivile da Priština podnese zahtev za članstvo u SE u ovom trenutku, s obzirom na delikatne geopolitičke okolnosti zbog ukrajinsko-ruskog sukoba. Nezadovoljatvo Zapada dosolila je i činjenica što je Priština ovaj potez povukla bez detaljnih konsultacija sa njima.

Protiv da Kosovo aplicira za SE bila je i Ukrajina, jer smatra da bi to dalo mogućnost Krimu i Donbasu, da kao međunarodno nepriznate teritorije, takođe podnesu zahtev za SE. Naši izvori tvrde da Kurti, posle neuspeha u SE, dogovora oko mape puta za sprovođenje sporauzama o energetici koji ne ide na ruku Prištini, i izvesnog debakla ako se upuste u priču o članstvu u Interpolu, pokušava da napravi nešto što će mu doneti poene na domaćoj političkoj sceni. Zato i pokušava da pokaže “mišiće” zabranom srpskih ličnih karata i registarskih tablica.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare