29. Decembra 2022.

Priština neće lako moći da pogazi grancije SAD i EU

Big Portal

“Sinoć smo pokazali da samo zajedničkim snagama možemo da se izborimo za opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji”, rekao je Petković za TV Pink i dodao da je vlast svesna koliki teror trpi srpski narod na KiM.

Prema njegovim rečima, Priština neće lako moći da pogazi garancije SAD i EU.

“Ovi sporazumi i garancije ulaze u korpus svih onih sporazuma na koje se pozivamo, izdejstvovali smo nešto što je sastavni deo naše borbe na međunarodnom planu. Dobili smo garancije koje Priština neće moći tako lako da to pogazi, a da SAD i EU ne reaguju, jer je ovo njihova garancija i njihova reč”, rekao je Petković.

Kako je naglasio, SAD i EU garantuju da neće biti hapšenja Srba na Kosovu.

“Garancije SAD i EU se odnose na to da ne postoje nikakvi spiskovi za hapšenje Srba sa Kosova zbog učešća na mirnim protestima odnosno barikadama. Ovaj deo je jako važan i Vučić se silno borio da sve na tom papiru bude jasno definisano. Srbi su otvoreno rekli da ne veruju garancijama SAD i EU, ali smo mi sa druge strane dali garancije da ćemo stati uz naš narod. Ne možemo da verujemo Kurtiju, bolje je da imamo jedan ovakav papir za koji možemo da se držimo. Garancije se odnose i na to da KBS na sever Kosova ne može bez odobrenja komandanta Kfora i političkih predstavnika Srba sa Kosova”, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM ocenio je da im nimalo nije lako, naročito od kako je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti došao na vlast.

Dodao je da se od jutros radi na smirivanju tenzija i povlačenju barikada.

Barikade će biti, kako kaže, ukonjene u narednih 48 sati.

“Povlače se barikade, ide se u pravcu deeskalacije, Srbi sa Kosova se najpre nisu složili sa tim, ali je postignut dogovor. Mi ćemo stati uz naš narod, sačuvali smo mir i nema veće garancije od toga”, rekao je Petković.

Priština, kako je podsetio, vodi hibridni rat i želi da prikaže da su Srbi kriminalci koji ulaze u sukob sa Kforom i Euleksom.

“U stvari sve je suprotno… Mi smo ti koji smo se borili za mir i koji smo pokazali šta je odgovornost”, naveo je Petković.

Podsetio je da su građani mogli juče da čuju i potresne priče običnih ljudi.

“To nisu kriminalci, već ljudi koji su se borili da sačuvaju svoj život na KiM. Vučić je prvi predsednik koji je do kraja stao uz svoj narod, Srbi su sami podigli barikade, mi smo za to saznali nakon tri sata, ali nikada nismo rekli da su Srbi sami, već smo stali iza njih”, rekao je Petković.

Kao najvažnije je ocenio to što je Srbija uspela da se izbori i donese dobre vesti.

“Koliko god da nam je teško, juče smo dobili dobre vesti, uspeli smo da se izborimo za dobre stvari”, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM podsetio je na dugačku listu napada i incidenata na Srbe od Kurtijevog dolaska na vlast.

Prema njegovim rečima, velika je sreća za porodicu Pantić što je Dejan Pantić sada kod kuće.

“Kurtiju se nije svidela vest o Pantiću, zašto se na taj način odnosi prema pravosuđu, zašto se meša u pravosuđe? Kakvu drugu odluku mogu da donesu u vezu sa Pantićem, kada je i mera kućnog pritvora za njega velika, jer čovek nije ništa uradio”, poručio je Petković.

Kako je dodao i mladić uhapšen na Gazimestanu Nikola Nedeljković je juče pušten iz zatvora.

“Čuli smo se sa njim, neverovatna je njegova htrabrost”, rekao je Petković i podsetio da je Nedeljković juče ponovo obukao majicu zbog koje je uhapšen na Gazimestanu.

(Tanjug Foto: Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare