9. Oktobra 2022.

Priština nastavlja da fabrikuje nepostojeći kulturni identitet

Big Portal

Iz Ministarstva navode da je u pitanju još jedan pokušaj da se iskoristi svaka prilika da se prisvoji srpsko kulturno nasljeđe, bar onaj njegov dio koji nije uništen u nebrojenim prethodnim skrnavljenjima i pogromima.

  • Uz redovne nasrtaje na prava, bezbjednost i baštinu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji su praktično svakodnevni, uz pokušaje uništavanja i falsifikovanja kulturnog naslijeđa, po ko zna koji put je plasirana i krajnje zlonamjerna i zlokobna teza o tome kako su, navodno, sami Srbi krivi za razaranje sopstvenog kulturnog nasljeđa, a ne oni koji ga pale, lome i otimaju – ističu iz Ministarstva.

Podsjeća se da su Visoki Dečani jedini spomenik u Evropi koji se više od 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom Kfora, da je u pitanju spomenik od univerzalnog svjetskog kulturnog značaja, koji se nalazi na UNESKO listi ugrožene svjetske kulturne baštine i koji se prošle godine našao na listi sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasljeđa Evrope.

Ministarstvo kulture i informisanja naglašava da neće dozvoliti da ovakvi bezobzirni istupi ostanu bez odgovora.

  • Nastavićemo da podsećamo na neprihvatljivu situaciju u kojoj se nalazi srpsko nasleđe na Kosmetu i da posvećeno radimo na njegovom očuvanju, uprkos svim bezočnim nasrtajima sa kojima se srpska baština suočava – dodaje se u saopštenju.

Na 102. Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a, upitan o zemljišnom pitanju manastira Dečani, Kurti je rekao da je manastiru Visoki Dečani 24 hektara dao prije 25 godina Miloševićev režim i da su Dečani kulturno nasljeđe svih građana.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare