Prisilno deportovali nigerijske studente u BiH misleći da su migranti! - BIGportal.ba
Region Vijesti

Prisilno deportovali nigerijske studente u BiH misleći da su migranti!

Kako se hrvatska policija odnosi prema migrantima pokazuje i slučaj dvojice nigerijskih studenata koji su učestvovali Svjetskom međuuniverzitetskom prvenstvu. U Zagrebu su ih zaustavili i priveli, a potom ih, pod prijetnjom oružjem, natjerali da pređu na teritoriju BiH, zajedno sa još nekoliko migranata.

Osamnaestogodišnji student Abia Učena Aleksandro iz Nigerije doputovao je 12. novembra ove godine u Hrvatsku da bi učestvovao na petom Svjetskom međuuniverzitetskom prvenstvu u Puli. Predstavljao je Federalni univerzitet tehnologija Overi na takmičenju iz stonog tenisa. Nakon završetka takmičenja, zajedno sa jos četvoro kolega, vratio se u Zagreb odakle je trebao 18. novembra da poleti za Istanbul.

Nakon dolaska u Zagreb, sa kolegom Eboa Kenet Činedu, smjestio se u hostel i izašao u šetnju gradom.

– Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo im objasniti ko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo – priča Eboa Kenet Činedu.

Hodaj ili pucam
– Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak… Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mjesto. Dvojica policajaca su nam rekli da idemo u Bosnu. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam: “Ne, vi idete u Bosnu”. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam da idem u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomjerim da će me upucati – kaže Ebo Kenet.

U razgovoru za Žurnal.info nigerijski studenti kažu da su bili preplašeni i da nisu znali šta da rade. Migranti, koje je Hrvatska policija zajedno s njima natjerala da kroz šumu pređu na teritoriju BiH, su ih odveli u kamp u Velikoj Kladuši.

Od tada su Abia Učena Aleksandro i Eboa Keneth Činedu smješteni u kampu Miral u Velikoj Kladuši.

– Naši pasoši i sve stvari su ostale u Zagrebu. Uspio sam iz kampa pozvati kolegu koji je zajedno sa nama bio na takmičenju da nam pošalje pasoše. Ne znamo šta da radimo, viza za Hrvatsku nam ističe danas – kaže Kenet Činedu.

Kampom “Miral” upravlja Međunarodna organizacija za migracije IOM. Na pitanja novinara su samo kratko rekli da su o slučaju nigerijskih studenata, nakon što su dobili potvrdu od organizatora takmičenja da su oni stvarno studenti sa uredno izdatim vizama, obavijestili organizaciju Vaša prava iz Sarajeva koja će preuzeti njihov slučaj.

Iz ove organizacije nisu odgovarali na pozive novinara.

Snimala ih i hrvatska televizija
Iz Međuuniverzitetskog sportskog komiteta, organizatora svjetskog prvenstva u Puli, tvrde da su obaviješteni o slučaju. Predstavnik Komiteta Alberto Tangeti kaže da je bilo ukupno pet učesnika iz Nigerije, četiri studenta i profesor, te da su svi imali uredne vize.

– Ta dva studenta su bila na takmičenju, imali su hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos. Znači, imali su vizu da dođu na takmičenje, imali su povratne karte… Na takmičenju ih je snimala hrvatska televizija. U nedjelju 17. novembra putovali su u Zagreb jer su u ponedjeljak imali let za istanbul. Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumijem kako se to desilo jer je policija u Puli bila obaviještena da su tu – kaže Tangeti.

Iz ove organizacije kažu da će nazvati Univerzitet u Puli, obavijestiti MUP Hrvatske i vidjeti kako mogu pomoći studentima.

Žurnal.info

Danas objavljeno

Srpskoj listi 100 odsto glasova u Severnoj Mitrovici, Radojević ubjedljiv

M.

Uhvaćena nova mula na “Tuđmanu”

M.

Američki i kanadski vojni brodovi kod Tajvana; Kina bijesna

M.

Ostavite komentar