Prirodni trikovi protiv prehlade i gripe koji stvarno djeluju - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Prirodni trikovi protiv prehlade i gripe koji stvarno djeluju

Daješ sve od sebe da izbjegneš da se razboliš ove zime, ali uprkos najboljim naporima, često nas tokom hladnih zimskih dana ipak stigne prehlada ili gripa

I dok se većina nas okreće lijekovima za snižavanje temperature i kašlja kako bi se osjećali bolje, možda je bolje posegnuti za prirodnim lijekovima… Otkrij koji su provjereni trikovi protiv prehlade i gripe.

Pexels

Med

“Određeni prirodni sastojci mogu pomoći tijelu da se bori protiv određenih mikroba, a istovremeno pomažu u ublažavanju simptoma”, kaže dr. Laura Purdy. Med je jedan od njih, pa samo naprijed i dodaj još jednu kašičicu tom čaju: ljepljivi zaslađivač ima antibakterijska svojstva, što može pomoći u ubijanju gadnih klica, virusa i bakterija. „Med takođe može da pomogne u oblaganju i smirivanju grla nakon kašljanja“, kaže dr. Laura Purdy.

Pexels

Đumbir

Prehlada i gripa često dolaze sa uznemirenim stomakom – zato uzmi malo đumbira. “Đumbir sprečava mučninu i bolove u stomaku”, kaže Jill Carnahan, specijalistkinja za ishranu i funkcionalnu medicinu i autorka knjige Unexpected, koja predlaže da piješ čaj od đumbira zaslađen medom. Đumbir takođe potiče znojenje (koje pomaže u eliminaciji toksina ili skidanju groznice) i smanjuje upalu.

Pexels

Bijeli luk

“Ovaj ukusni prirodni antibiotik bi ti mogao pomoći da se brže osjećaš bolje. Bijeli luk sadrži potencijalno antimikrobni alicin, koji pomaže u borbi protiv štetnih mikroba. Mnogi se u njega zaklinju da će pomoći da ozdraviš,” kaže dr. Laura Purdy.

Hrana bogata cinkom

Mnogi naučnici vjeruju da cink može spriječiti razmnožavanje klica prehlade, smanjujući bolest do jednog cijelog dana – posebno ako se uzima čim se pojave simptomi. Većina se odlučuje da uzima cink u obliku tableta kada je bolestan, ali postoji mnogo načina da ga uneseš u svoju ishranu prije nego što se razboliš; grah, orasi, govedina i morski plodovi imaju visok sadržaj cinka.

Pexels

Probiotici

Potraži u svom frižideru namirnice koje održavaju tijelo jakim, poput kiselog kupusa ili kefira i obogaćenih jogurta koji sadrže probiotike. Ovo je prirodni lijek novog doba za koji se smatra da je koristan, jer sretna crijeva doprinose ukupnom dobrom zdravlju. Biraj jogurt bez šećera.PROČITAJ

Vitamini

Dr. Carnahan savjetuje preduzimanje preventivnih mjera tokom sezone hladnog vremena i predlaže dodavanje cinka, vitamina C i vitamina D u jutarnji vitaminski režim. Doza od 15 do 30 mg cinka i doza od 2000 do 5000 IU vitamina D mogu biti posebno korisne. “Uzmite 2000 do 3000 mg vitamina C dnevno kada ste bolesni – to je idealno. Ovaj stari, vjerni sastojak za jačanje imuniteta se takođe može pronaći u raznom voću i povrću”, kaže ona.

Pexels

Povećaj unos tekućine

“Jedna stvar koju uvijek naglašavam: pijte puno vode i čaja, jedi supe, variva i čorbe. Prirodni lijekovi nisu zamišljeni kao čarobni lijek za sve, ali mogu pomoći da brže ozdravite”, kaže dr. Laura Purdy.

Ultra.ba

Danas objavljeno

Otkrivena nova varijanta omikronske korone koja ima 30 mutacija

Zeljka

Mejo dijeta – u top pet najboljih u svijetu, za 14 dana i 10 kg manje

Zeljka

Recept za pitu sa jabukama: Sočno i ukusno jelo koje ćete obožavati

Zeljka

Ostavite komentar