17. Novembra 2021.

Prirodni priraštaj u gradu je negativan, ali Banjaluka “ima plan” – evo o čemu se tačno radi

Big Portal

Ističu da nadležnosti grada Banjaluka u toj oblasti nisu velike, ali da, kao najveći grad u Srpskoj, biraju pristup koji će predviđati sistemska i trajna rješenja te naglašavaju da će nastojati da politika koju budu sprovodili bude komplementarna republičkom nivou.

“Imajući u vidu da u pogledu populacione, odnosno demografske politike većina nadležnosti pripada republičkom nivou vlasti, obratili smo se Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Kabinetu predsjednika Srpske kako bi nam dostavili Demografski razvoj i populacionu politika Republike Srpske – analizu stanja i prijedlog mjera. To smatramo potrebnim, jer je neophodno uskladiti aktivnosti naše lokalne zajednice sa nivoom RS kako bi se sprovodio energijski efekat budućih mjera”, kazali su iz Gradske uprave Banjaluka.

Ranije je Nevena Blagojević Podrić, ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku grada Banjaluka, kazala da su do 2019. godine u ovom gradu opšti pokazatelji prirodnog priraštaja bili na pozitivnom nivou te da se prvi put 2019. godine bilježi negativan prirodni priraštaj. Tada je navela da je prošle godine prirodni priraštaj bio još lošiji.

Naglasila je da imenovanje tima za izradu strategije demografskog razvoja u fokus stavlja opredjeljenje grada da se na studiozan način bavi demografskim razvojem.

Tim će se, kako je dodala, baviti ključnim pitanjima, poput pitanja demografske politike, mjera i aktivnosti s ciljem demografskog razvoja.

Ovom strategijom grad Banjaluka namjerava doprinijeti utvrđivanju prioritetnih aktivnosti usmjerenih prema ostvarenju ključnih strateških ciljeva: porast broja novorođene djece ili prirodne revitalizacije stanovništva, smanjenje stope mortaliteta, odnosno broja umrlih, zaustavljanje vanjskih emigracija, a prije svega radno sposobnog stanovništva, ravnomjerniji razmještaj stanovništva na prostoru Banjaluke.

Sadržaj strategije, dodaju iz Gradske uprave, treba da bude izrađen poslije formiranja radnog tijela te će tek tada biti poznat i njen vremenski okvir.

Odluka o imenovanju tima za izradu strategije demografskog razvoja grada usvojena je na šestoj redovnoj sjednici Skupštine grada Banjaluka.

NN

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare