26. Oktobra 2019.

Prirodni lijekovi protiv prehlade: List bundeve za snižavanje temperature, a slani rastvor za smanjenje bola u grlu

Big Portal

PRIRODNI preparati i pojedine namirnice mogu da budu podjednako efikasni protiv prehlade kao i lekovi. Profesor Branimir Nestorović, pulmolog Dečje univerzitetske klinike, kaže da su za oporavak, snižavanje temperature, iskašljavanje, od velike pomoći afrička muškatla, list bundeve, beli luk, cink, nana, vitamin C:

– Odskoro postoje preporuke iz medicinskih krugova o povoljnom efektu afričke muškatle ili pelagronijuma u suzbijanju simptoma prehlade i kašlja. Ali, najbitnije je jačati imunitet da do prehlade ne bi došlo. Zato se preporučuje vitamin C u uobičajenim dozama i cink, jer deluju preventivno. Beli luk je, takođe, pokazao dobar efekat na skraćenje trajanja prehlade, ali ne bi trebalo preterivati pogotovo ako osoba pije lekove protiv zgrušavanja krvi, ili lekove protiv bolova čije dejstvo beli luk može da pojača.

Iako se zbog visoke temperature odmah poseže za antipireticima, savet lekara je da se, ipak, i protiv ovog simptoma koristi moć prirode.

– Veliki broj biljaka sadrži u listovima ili kori salicilate odnosno aspirin – kaže profesor Nestorović. – Prokuvani listovi bundeve su odličan lek za snižavanje temperature. Potrebno je oko jedna i po šaka listova, kuvaju se u litru vode oko 10 minuta, odstoje oko sat do dva, a pije se četiri puta dnevno po šolja. Slične efekte ima i kaščica korena đumbira na šolju vode, više puta dnevno. Sok od crne ribizle, takođe, efikasno snižava temperaturu, ublažava jezu i drhtavicu.

Zapušen nos, otežano disanje, slivanje sekreta i bol u grlu su gotovo neizbežni simptomi, kako prehlade tako i teže respiratorne infekcije.

– Ispiranje slanim rastvorima sa sadržajem soli od 2,2 do 2,9 odsto ima dobar efekat na skraćenje prehlade, eliminisanje sekreta i smanjenje bola u grlu – kaže dr Nestorović. – Još bolje dejstvo može da se postigne ako se u taj rastvor dodaju sveži listovi nane.

Nezaobilazni prirodni lekovi su i med i propolis jer doprinose bržem oporavku.

– Med sadrži defenzine, koji su antibakterijski agensi, a propolis brojne materije koje deluju na stimulisanje imuniteta – kaže profesor Nestorovć. -Propolisu se pripisuje čak i antitumorsko delovanje.

Prehladi i respiratornim infekcijama naročito su podložne osobe koje pate od alergijskog rinitisa, jer imaju oštećenu sluzokožu grla i nosa, na koju se virusi i bakterije lako “kače”.

– Za dobar imunitet neophodno je dosta fizičke aktivnosti – kaže naš sagovornik. – Takođe, i ishrana bogata voćem, povrćem i ribom. Važan je i boravak u prirodi, jer čist vazduh sadrži brojne korisne materije za imunitet. Hormoni iz biljaka utiču na osećaj sreće i bolji san, a sve to jača imuni odgovor organizma.

I KAFA POMAŽE

OBIČAJ je da se tokom prehlade uzimaju povećane doze vitamina C da bi se brže stalo na noge. Profesor Nestorović kaže da je to zabluda jer vitamin C tokom prehlade deluje slabije i brzo se eliminiše iz organizma. S druge strane, mnogi kada su prehlađeni izbegavaju kafu. Istina je da kafa sadrži beta-sisosterol, koji odlično obara povišenu temperaturu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare