Prirodni eliksiri za iskašljavanje - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Prirodni eliksiri za iskašljavanje

​Bilo koji preparat, prirodni ili industrijski, nije dovoljan da samo njegova konzumacija drži naše tijelo zdravim, a imuni odgovor jakim.

Naravno, ovi preparati sadrže obilje vitamina i minerala, uglavnom su dijetetski, i kao takvi su korisni za naš organizam.

Ovaj prirodni preparat se priprema lako i brzo. Odličan je za bolove u grlu, bronhitis, produktivni i neproduktivni kašalj, kao i kompletno stanje imuniteta. Kod bronhitisa može da se koristi i kao obloga koja se drži pola sata na grudima.

Potrebno

-lovorov list (100 gr)

-kopriva (100 gr)

-med (poželjno bagremov)

Priprema i doziranje:

Količinu meda procijenite prema potrebi. Ako ćete preparat koristiti samo oralno, na ovu količinu lovora i koprive dovoljno je 200 gr meda. Ako ćete koristiti i za obloge, povećajte količinu.

Lovorov list i koprivu isjeckajte il izmrvite, sjedinite i dodajte u med. Držite u staklenoj tegli. Ujutru i uveče uzimajte po jednu kašiku, prije obroka.

Sirup od borovih izdanaka koji se sakupljaju u proljeće za imunitet i iskašljavanje

Pravo je vrijeme da pripremite ovaj preparat jer se svježe iglice bora (izdanci – pupoljci) za njega prikupljaju u proljeće.

Naime, kako kažu poznavaoci karakteristika ljekovitog bilja, izdanci bora gube na svojoj ljekovitosti kako vrijeme prolazi i njihov efekat je najjači kada su zeleni (mladi). Takođe, preporuka je da se beru kada je sunce. Ovaj sirup je odličan za izbacivanje sekreta kod produktivnog kašlja, ali i za imunitet u cjelini.

Potrebno

-mladi borovi izdanci (2 kg)

-žuti šećer (1/2 kg)

-med (1/2 kg)

-voda (9 l)

Priprema

Prokuvajte borove izdanke u vodi dok ne proključa i ostavite 48 sati da stoji poklopljeno. Procijedite sve kroz platno ili gazu i dobro izgnječite.

U šerpu dodajte ovu smjesu, šećeri med i još malo prokuvajte.

Držite u staklenim teglama pokrivenim celofanom i gumicom, ne poklopcem i ne hermetički zatvoreno. Uzimajte tri kašike dnevno, po mogućstvu bez vode. Nemojte dodavati u čaj (posebno ne vruć), da se ne bi izgubila ljekovita svojstva, prenosi B92.

B92.

Danas objavljeno

Svom snagom, bez pauza: 10 minuta super vježbi za stomačne mišiće

Vanja A

Pokušajte da ublažite kašalj na prirodan način

Vanja A

Istraživanje: Čašom mlijeka protiv srčanog udara

Vanja A

Ostavite komentar