PRIPREMLJEN NACRT BUDŽETA GRADA Stanivuković: Izostala podrška Vlade Srpske - BIGportal.ba
Banja Luka

PRIPREMLJEN NACRT BUDŽETA GRADA Stanivuković: Izostala podrška Vlade Srpske

Nacrtom budžeta grada, Banjaluka će u ovoj godini raspolagati sa 149,4 miliona KM, ali sastav gradske kase je pokazao da grad na Vrbasu ove godine ne može računati na grantove i fondove Vlade RS.

Potvrdio je to gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je dodao da je budžet manji u odnosu na prošlogodišnji.

– Nemamo grantova, fondova i podrške Vlade RS. Mi i dalje očekujemo da ćemo imati podršku Vlade RS, kao što je ona bila i prethodnih godina, ali trenutno ih ne možemo planirati u budžetu – rekao je Stanivuković i dodao da će zbog toga investicije biti smanjene.

– Gradska kasa se suočava sa opterećenjima. Suficit je pojela korona, stižu nam na naplatu veće rate kredita koji su plod posljednjih 22 godine. Kada to uzmemo u obzir budžet je opterećen sa 15 miliona KM, tako da su naši povećani prihodi i uštede izgubljeni na taj način – rekao je Stanivuković.

Naveo je da su Nacrtom umanjeni rashodi za 4,4, miliona KM, te da su prihodi planirani u iznosu od 115 miliona KM, što je, kako je dodao, za osam miliona KM više nego lani.

I pored toga Stanivuković smatra da će ova administracija „moći dovoljno da radi“ i da ima određenih projekata koji se razvijaju u pozitivnom smjeru.

– Očekujemo grant od četiri milioma evra za projekte vodosnabdijevanja. Radovi treba da krenu već sa proljeća i taj projekat ide snažnom dinamikom – rekao je Stanivuković.

U pitanju je projekta “Voda 3”, čije planiranje je pokrenuto prethodnih godina, a za koji je vezan ovaj grant Evropske unije.

U okviru tog projekata, prema ranijim najavama, treba biti i sagrađeno oko 60 kilometara nove vodovodne mreže.

Stanivuković je naglasio da je jedan od prioriteta i da se obezbijedi novac za izgradnju mosta u Česmi.

– Znamo da je izazovno i da nema sredsatava u Nacrtu, ali ćemo kroz rebalans to predvidjeti i užurbano ići sa realizacijom, jer to je jedan od kapitalnih prioriteta i ono što smatramo da je važno – naveo je on.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Planirana isključenja elektirčne energije za 11. avgust 2022. godine

Zeljka

Ugostitelji kojima je otežan rad usljed renoviranja dobili novac

M.

Radost u Banjaluci: U jednom danu rođeno 12 beba, više od prosjeka

M.

Ostavite komentar