4. Augusta 2021.

Pripremite se za putovanje po velikim vrućinama

Big Portal

Uz to, potrebno je pripremiti i automobil, posebno jer se više problema u vozilu može desiti tokom vrućina.

Kako pripremiti automobil?

“BC Automobile Association” (BCAA) kreirao je popis stvari koje treba provjeriti u automobilu prije nego krenete na putovanje. To uključuje provjeru pritiska u gumama, radi li hladnjak ispravno i ima li dovoljno tečnosti, provjeru crijeva i remena, ispitivanje akumulatora, te provjeru ispravnosti klima uređaja.

Ako idete na dugo putovanje, pokušajte isplanirati put tako da krenete rano ujutro ili kasno naveče jer će tada temperature biti nešto niže, što olakšava situaciju i putnicima, ali i motoru vozila.

Kako se vi možete pripremiti?

Postoji nekoliko stvari koje možete napraviti kako bi olakšali vožnju tokom velikih vrućina. Evo nekoliko savjeta.

Pobrinite se da su stakla automobila čista te nosite sunčane naočale kako biste zaštitili oči od sunca. Ako se vozite na istok rano ujutro ili na zapad kasno poslijepodne i naveče, može vam zasmetati odsjaj sunca.

The Do's & Don'ts of Preventing Sun & Heat Damage to Your Car | Firestone  Complete Auto Care

Nikad ne ostavljajte djecu ili kućne ljubimce u automobilu. Vozilo se tokom vrućina može izuzetno zagrijati u vrlo kratkom roku, što može biti poprilično opasno.

Obucite se prikladno. To znači da biste trebali nositi laganu, prozračnu odječu svijetle boje. Ako ćete duže vrijeme biti izloženi suncu, nanesite kremu za sunčanje kako biste se zaštitili.

Ne zaboravite pripremiti dosta tečnosti kako ne biste dehidrirali. Voda je bolja opcija nego sok ili neki drugi zaslađeni napitak.

Svakih dva do tri sata napravite pauzu kako biste protegnuli noge i popili vode, savjetuje “Road safety at work”. Uz to, pridržavajte se i svih ostalih propisa, a to znači da pazite na brzinu i da koristite sigurnosni pojas, piše N1.

N1.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare