16. Maja 2021.

Pripremite se za eru augmented influensera

Big Portal

CGI kornjača pliva u kadru, dok zidovi poprimaju boju dubokog okeana. Prizor je stvoren kroz Augmented Reality (proširenu stvarnost – AR), pomoću nekoliko klikova i skrolovanja u Lithou – kontroleru koji može da prizove 3D vizije i snove umetnika i slobodnih duhova.

Sledeća stanica? Hollywood

Maštar ove predstave je Nat Martin, Lithov 26-godišnji pronalazač. Opremljen donjom dodirnom pločicom i senzorima pokreta, Litho se lepo i lako smešta između prstiju. To znači da korisnici mogu manipulisati virtuelnim svetom jednom rukom, a s druge strane posmatrati svoje izmaštane svetove preko iPhonea, koji deluje kao „AR naočare“. Putem prateće aplikacije pod nazivom Diorama, biblioteka renderovanih rekvizita koje su napravili 3D umetnici, može se uključiti u scenu, a zatim animirati povlačenjem kroz prostor. Objekti mogu i fizički da komuniciraju – u jednoj sceni šišmiš u prolazu ruši piramidu toaletnih CGI rolni.

Pročitajte i:  Microsoft dobio desetogodišnji ugovor za isporuku AR opreme američkoj vojsci

iPhone-ove video mogućnosti već imaju holivudski kvalitet – Unsane iz 2018. godine, na primer, snimio je Oskarom nagrađeni režiser Steven Soderbergh na iPhone 7 Plus. Ali do sada su većini vizuelni efekti bili nedostižni. Martin veruje da će Litho – i njegov alat za snimanje filmova Diorama, pogodovati amaterima koji ne mogu ili ne žele da kupuju skup softver. Potencijal Lithoa prevazilazi influencere i viralne mimove. Uređaj bi mogao potencijalno da inovira i sam film. „Ekope za snimanje bi mogle da ga koriste kako bi videle izgled njihovog CGI-a “, kaže Martin.

„Možete da unesete rekvizite, otpremite ih na Dioramu, a zatim ih animirate kako biste imali grubu sliku pre postprodukcije. Kako se iPhone poboljšava, ljudi mogu stvarati na svom mobilnom telefonu snimke koji imaju profesionalne vizuelne efekte.“ Martin veruje da se AR može bolje koristiti u budućnosti, jer većina naših digitalnih interakcija nema nikakve veze sa prostorom.

Izvor: PCPress/Wired

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare