Ideja za današnji posni ručak
Potrebno je:
- 1 kg oslića (ili bilo koje druge posne ribe)
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 2-3 kašike kukuruznog brašna
- sok od 1 čena belog luka (proceđen)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica aleve paprike
- malo mlevenog bibera
- 200 ml kisele vode (može i pivo)
- 100 g prezli
- ulje za prženje
Za premazivanje:
- sstatak proceđenog belog luka
- još 2 čena izdrobljenog belog luka
- 1 kašika vode
- seckani peršunov list
Prilog:
- krompir salata
Priprema:
Pripremite ribu. Operite i očistite oslića (ili drugu ribu) i isecite na tanje komade. Napravite smesu za paniranje. U činiji izmešajte kukuruzni skrob, kukuruzno brašno, alevu papriku, so, biber i proceđeni sok od 1 čena belog luka. Postepeno sipajte kiselu vodu (ili pivo) i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Pripremite prezle. U posebnu činiju sipajte prezle.
Panirajte ribu. Hvataljkom uzimajte komade ribe, umočite ih u smesu sa brašnom, a zatim ih uvaljajte u prezle, tako da budu dobro prekrivene sa svih strana.
Pržite ribu. Na jačoj vatri ugrejte ulje u tiganju. Spustite paniranu ribu u vrelo ulje, a zatim smanjite ringlu na srednju temperaturu (kod indukcione na 6, kod električne na 2 jačine). Poklopite i pržite dok ne porumeni sa jedne strane. Zatim pažljivo okrenite i pržite i drugu stranu dok ne bude zlatno žuta i hrskava.
Ocedite. Izvadite prženu ribu na poslužavnik obložen papirnim ubrusima da se ocedi višak ulja.
Napravite premaz. U malu činiju stavite ostatak proceđenog belog luka, dodajte još 2 izdrobljena čena belog luka, kašiku vode i seckani peršunov list. Dobro promešajte.
Premažite ribu. Preko pržene ribe premažite pripremljenom smesom sa belim lukom i peršunom.
Služite toplo uz krompir salatu.