Pripremite kućne instalacije za predstojeću sezonu grijanja - BIGportal.ba
Banja Luka

Pripremite kućne instalacije za predstojeću sezonu grijanja

Eko toplane Banjaluka podsjećaju korisnike sistema daljinskog grijanja da, prije punjenja kućnih instalacija uoči predstojeće sezone grijanja, pripreme unutrašnje i zajedničke unutrašnje instalacije, u cilju što kvalitetnije i nesmetane isporuke toplotne energije.

Takođe, podsjećamo korisnike da je, prema Odluci o opštim uslovima za proizvodnju, distribuciju i korištenje toplotne energije, održavanje unutrašnjih i zajedničkih unutrašnjih instalacija u nadležnosti svakog korisnika, odnosno zajednica etažnih vlasnika – rečeno je u Eko toplanama.

S obzirom da je jedan od najčešćih problema pojava vazduha u radijatorima, čime se narušava kvalitet grijanja, ako se korisnici tokom sezone suočavaju sa ovim problemom, trebalo bi da prije početka sezone grijanja zamijene stare i dotrajale odzračne ventile novima. Riječ je o minimalnom ulaganju, čime se postiže bolji kvalitet grijanja, jer se odzračivanjem u slučaju potrebe oslobađa nakupljeni vazduh i omogućava nesmetana cirkulacija kroz grijna tijela.

Kada je riječ o sistemima na kojima postoje centralne odzrake na cjevovodu i automatske na vertikalama, za njih su nadležne zajednice etažnih vlasnika, dok su za odzrake na samim radijatorima zaduženi korisnici.

Nakupljanje vazduha u grijnim tijelima najčešće se događa kod korisnika na višim etažama, dok je kod potrošača na nižim etažama češći problem sa skupljanjem mulja u radijatorima, što takođe remeti redovnu isporuku toplotne energije i narušava kvalitet grijanja.

Na funkcionalnost unutrašnjih instalacija posebnu pažnju treba da obrate korisnici u starijim zgradama, u kojima su i instalacije stare i dotrajale.

– Osim toga, potrošači koji su protekle sezone imali problem s unutrašnjim instalacijama, što je prouzrokovalo slabiji kvalitet grijanja, trebalo bi da angažuju ovlašteno preduzeće za održavanje instalacija da otkloni kvar, kako bi spremno ušli u sezonu grijanja – savjetuju iz Eko toplana.

A.E.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Planirana isključenja el.enegije za 25.01.2022.godine

Vanja A

Zimska služba intervenisala u višim predjelima: Svi putevi na području Banjaluke prohodni

M.

Blaži pad broja pregleda u ARI i kovid ambulantama

M.

Ostavite komentar