Jedna od omiljenih ljetnih voćki definitivno je breskva i njena ‘sestra’ glatke površine nektarina. Kad im dođe sezona mnogi ih vole jesti ili same ili u sklopu brojnih slastica – od kolača, tartova, krema, kompota… primjena ove voćke u kuhinji ima bezbroj. No zašto ju ne biste pripremili kao tipično slano jelo – pripremljeno na grilu i posluženo uz jogurt.
Spremne u samo nekoliko minuta, ovakve breskve postat će vam idealan ljetni međuobrok ili desert.
Sastojci (za 8 porcija)
- 2 breskve
- 2 nektarine
- 2 kašike maslinovog ulja
- prstohvat plodova pistacija
- Par listova bosiljka
- 200 g čvrstog jogurta
- 2 kašike javorovog sirupa ili meda
- 2 kašike ružine vodice, možete staviti naribanu narandžinu koricu umjesto vodice
Priprema:
Breskve i nektarine narežite na kriške, pomiješajte s maslinovim uljem pa ih pecite svega nekoliko minuta na dobro zagrijanoj grill površini (tava, električni roštilj…) samo kako bi omekšale. Jogurt pomiješajte s javorovim sirupom ili medom, na kraju dodajte i aromu po izboru (ružina vodica / korica naranče). Pistacije usitnite nožem na veće komadiće. Grilovane breskve i nektarine posložite na tanjir, prelijte umakom od jogurta te posipajte pistacijama i ukrasite listovima bosiljka.
A.K.
Azra.