25. Novembra 2020.

Pripreme za izbor novog patrijarha SPC, petorica vladika iz Sinoda uskoro odlučuju

Big Portal

Pripreme za izbor novog poglavara SPC, petorica vladika iz Sinoda uskoro odlučuju
Sveti arhijerejski sinod bi, prema saznanjima Kurira, trebalo da bude zakazan za nekoliko dana, a tada će se znati više o datumu Svetog arhijerejskog sabora, kao i o radnjama koje prethode izboru za novog poglavara SPC nakon upokojenja patrijarha Irineja.

Najviše šanse da budu na čelu SPC, prema našim saznanjima, imaju vladika bački Irinej Bulović, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, kao i vladika banjalučki Jefrem, saznaje Kurir od izvora bliskom SPC.

Najveće šanse

  • Zbog situacije sa koronavirusom još je dosta stavki neizvesno, ali se očekuje ovih dana da se zakaže Sinod na kom će biti petorica vladika i gde će se, između ostalog, pripremiti dnevni red i predlozi za Sabor, koji bi trebalo da bude krajem januara ili početkom februara 2021. Najviše šanse ima Irinej bački, jer bi, kao jedan od najuticajnijih, dobio veliki broj glasova vladika, ali je moguće da bi se on toga odrekao u korist mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija – priča izvor Kurira.

Teolog Miloš Stojković kaže da je mitropolit Porfirije duhovno dete vladike Irineja i da je vrlo moguće da ga episkop bački podrži, ali podseća da je konačna odluka u „Božjim rukama“, jer je procedura takva da krajnji izbor dolazi kroz „apostolski žreb“, izvlačenjem koverte sa imenom kandidata.

Nije u rukama ljudi

  • Mitropolit Porfirije je na predlog episkopa bačkog gospodina Irineja izabran prvo za vladiku, a onda i za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog. Isto je moguće i da se desi obratno, da Porfirije podrži Irineja i odrekne se svoje šanse. Ključno je da niko ne može uticati na izvlačenje iz koverte, jer Crkvom upravlja njen osnivač, Duh sveti, i nije sve u rukama ljudi, već je dosta na odluci samog Boga – kaže Stojković.

Među mogućim kandidatima za poglavara SPC su i Jovan, vladika šumadijski, Hrizostom, mitropolit dabrobosanski, kao i Grigorije, episkop diseldorfski i nemački.

(Kurir.rs)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare