Princes krofne i ekleri - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Princes krofne i ekleri

Princes krofne su princeze među kolačima, a ekleri su kraljevi poslastičarni u Francuskoj. “Ekler” na francuskom znači “munja”, a dobili su taj naziv jer se navodno jedu brzinom munje.

Ukoliko želite napraviti princes krofne ili eklere potrebno vam je sljedeće: 

Sastojci:

Tijesto (isto je za oboje, razlika je samo u izgledu):

  • 125 ml ulja
  • 250 ml vode
  • 2 vanilijina šećera
  • prstohvat soli

Postupak pripreme:

Sve zajedno kuvati 2-3 minuta pa skloniti sa ringle i odmah dodati 150 grama brašna, dobro miješati da se sjedini. Zatim pričekati da se smjesa malo ohladi pa umutiti 4-5 jaja (ja ih ubacujem jedno po jedno u smjesu)

Fil 1 (žuti): Skuvati 5 pudinga od vanilije u 1 litar mlijeka (u mlijeko ubaciti 7 supenih kašika šećera)

Puding razmutiti u malo mlijeka pa tek onda sipati u proključalo mlijeko da ne bi bilo grudvica. Kada se ohladi izmiksati sa 200 grama margarina.

Fil 2 (bijeli): Šlag.

Fil 3 (crveni): U 200 grama višanja dodati 5 kašika vode i 3 kašike šećera, kad prokuva dodati pola kesice pudinga od vanilije (prethodno ga razmutiti u malo vode). Kuvati 2-3 minuta.

Glazura (na eklerima): 100 grama čokolade rastopiti u jednoj kašiki ulja.

Tijesto špricom sipati na pek papir i peći na 200 stepeni 40 minuta. Svakako pripazite na vrijeme jer zavise od jačine rerne. Rernu ne otvarajte prvih pola sata!

Kada se ohlade presjeći na pola i filovati.

Danas objavljeno

Trikovi kako izabrati savršene kestene, ispeći ih i lako oguliti

Vanja A

Zašto je tuširanje hladnom vodom veoma zdravo?

Vanja A

Štrudla od jabuka: Najlakši recept za kolač koji miriše na djetinjstvo

Vanja A

Ostavite komentar