30. Septembra 2019.

Princ je priznao, pa nije priznao

Big Portal

“To je gnusan zločin. Kao lider Saudijske Arabije preuzimam punu odgovornost, pogotovo zato što su taj zločin počinile osobe koje rade za saudijsku vladu”, rekao je princ u emisiji “60 minuta” američke televizije CBS.

Na pitanje da li je naručio ubistvo novinara Vašington posta saudijskog porekla, koji ga je kritikovao, princ Mohamed je odgovorio: “Apsolutno ne.” On je dodao da je ubistvo novinara bilo “greška”.

Rekao je i da ne može da zna šta svakog dana radi tri miliona zaposlenih u saudijskim vladinim institucijama.

Istaknuti novinar i kolumnista Vašington Džamal Kašogi ubijen je pošto je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2018. godine. Danima se spekulisalo šta se s nj9im dogodilo, pošto je nakon više od 10 dana postalo jasno da on iz te ambasade neće izaći.

Nakon pritiska javnosti, ali i turskih vlasti, Saudijska Arabija dozvolila je da istražioci uđu u prostorije ambasade. Međutim, do tada su svi dokazi da je Kašogi ubijen uklonjeni.

Kako je istraga odmicala ispostavilo se da je on mučen i ubijen na gnusan način, a njegovo telo navodno je raskomadano i tako izneseno iz ambasade.

Za ubistvo je optuženo 11 osoba, ali je održano samo nekoliko ročišta, prenosi Rojters. Glavnoosumnjičeni su ljudi bliski bin Salmanu, zbog čega se od početka spekuliše da upravo princ stoji iza ubistva Kašogija.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare