Primjer Wuhana je nada za smirivanje epidemije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Primjer Wuhana je nada za smirivanje epidemije

Primer Wuhana, epicentra epidemije korona virusa u Kini gde nijedan novi slučaj zaraze nije prijavljen od četvrtka, predstavlja nadu za svijet, ocijenio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Grebejesus.

“U Wuhanu od četvrtka nije prijavljen nijedan novi slučaj zaraze i to je prvi put od izbijanja epidemije”, rekao je Grebejesus na online konferenciji za novinare u Ženevi.

Prema njegovim riječima, Wuhan ulijeva nadu svijetu jer se pokazuje da najgora situacija može da se promijeni na bolje.

U Kini, drugi dan zaredom, nema novih slučajeva infekcije COVID-19.

Italija je sada najugroženija zemlja ispred Kine koja ima 80.976 slučajeva zaraze i 3.248 mrtvih, dok je u Italiji prijavljen 47.021 zaraženi pacijent i 4.032 umrlih.

Na globalnom nivou, od korona virusa umrlo je 11.015 osoba od kada se ta bolest pojavila u decembru. Inficirano je više od 250.000 ljudi.

“Naravno, treba ostati oprezan, jer situacija može ponovo da se obrne. Međutim, iskustvo gradova i zemalja gde se bilježi pad oboljelih ulijeva nadu i hrabrost ostatku svijeta”, rekao je Gebrejesus.

Generalni direktor SZO je dodao da iako je bolest posebno opasna za starije osobe i hronične bolesnike, i mladi treba da imaju na umu da nisu “nepobedivi” i da treba da ograniče društveni život.

SZO je navela da će od sada više koristi termin “fizičko distanciranje” od “društvenog distanciranja” kako bi bolje opisala neophodnost zadržavanja fizičke razdaljine između ljudi kako bi se spriječilo širenje virusa.

Dodaje se da promjena termina treba da znači da fizička izolacija ne znači i društvenu izolaciju, jer je važno zadržati dobro zdravlje tokom krize, a društveni kontakti mogu da se ostvaruju i bez fizičkog prisustva.

SZO je ponudila broj na aplikaciji “WhatsApp” na kojoj se mogu naći pouzdane informacije o pandemiji. Dovoljno je da se porukom ukuca “hi” na broj +41 798 931 892. Za sada je taj servis dostupan na engleskom a naredne nedjelje će biti i na drugim jezicima.

(Beta)

Danas objavljeno

Iran pogodio jak zemljotres – povrijeđeno najmanje 276 ljudi

M.

Delegati neće danas raspravljati o akcizama, sjednica otkazana

M.

Jedan mladić poginuo, drugi teško povrijeđen

M.

Ostavite komentar