Primili 55.000 narudžbina, a napravili svega 200 električnih vozila i izlaze na berzu - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Primili 55.000 narudžbina, a napravili svega 200 električnih vozila i izlaze na berzu

Amazon je od ove kompanije naručio čak 100.000 vozila.

Verovatno podstaknut tržišnim i berzanskim uspehom Tesle, američki proizvođač električnih vozila Rivian pokrenuo je svoju inicijalnu javnu ponudu deonica na berzi Nasdaq.

Za svoj debitantski nastup na berzi ponudili su investitorima 153 miliona deonica, po početnoj ceni od 78 dolara, čime bi tržišna vrednost kompanije bila preko 77 milijardi dolara.

U procesu inicijalne javne ponude, Rivian će ovom prodajom deonica prikupiti nešto manje od 12 milijardi dolara svežeg investicionog kapitala.

Ranije je ovaj američki startap ulaganja prikupljao direktno od finansijera, a kao jedan od najvećih ulagača do sada ističe se Amazon. Osim što su kupili značajan vlasnički udeo u Rivianu, od njih su naručili čak 100.000 dostavnih kombi vozila, dajući im tako veliki poslovni podsticaj.

Za ovaj model kamioneta R1T (i SUV koji sa njim deli mehaničku osnovu) kompanija je primila preko 55.000 rezervacija potencijalnih kupaca, ali je do sada Rivian R1T isporučen tek nekolicini vlasnika.

Navodno je sklopljeno svega nekoliko primeraka za novinarska testiranja i manje od 200 vozila za prave kupce. Trenutno je u planu veliko povećanje proizvodnih kapaciteta, uz obećanje da će masovnije isporuke započeti u decembru.

Svih 55.400 do sada naručenih primeraka, pak, u Rivianu ne planiraju da isporuče pre kraja 2023.

Ulazak na izazovno tržište

Foto: Rivian

Dosadašnji finansijski pokazatelji kompanije takođe nisu sjajni. Tokom 2020. godine zabeležili su gubitak od oko milijardu dolara, što su ponovili i u prvoj polovini 2021.

Međutim, kako su imali snažno finansijsko zaleđe Amazona “pregurali” su i tu fazu razvoja kompanije, pa su sada od ostalih investitora uspeli dobiti dodatnih 12-ak milijardi.

One će im pre svega biti potrebne da bi se izborili sa rastućom konkurencijom – podsećamo da, u SAD izuzetno popularne, kamionete, na električni pogon planiraju da uskoro ponude Ford (F-150), Tesla (Cybertruck) i GMC (Hummer), pa Riviana očekuje teška tržišna borba za naklonost kupaca.

B92.

Danas objavljeno

Šta je bolje, AWD s „all-season“ gumama ili FWD sa zimskim gumama?

Vanja A

Edison “pokrao” Teslu: Da li je kineski proizvođač iskopirao Cybertruck?

Zeljka

Male tajne velikih majstora: Kako Bugatti razvija 440 km/h i zašto košta 3,2 miliona evra

Zeljka

Ostavite komentar