Primaju plate i do 7 000 KM a posljednji zakon usvojili prije 15 mjeseci - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Primaju plate i do 7 000 KM a posljednji zakon usvojili prije 15 mjeseci

Posljednji zakon, tačnije izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama BiH u parlamentu BiH usvojene su početkom juna 2018. godine, tako da parlament BiH skoro 15 mjeseci nije usvojio nijedan zakon, iako su poslanici sve vrijeme redovno primali platu, koja se kreće od 4 500 do čak više od 7 000 KM.

– Ne postoji nikakvo opravdanje za nerad koji je evidentan. Poslanike su direktno birali građani i trebalo bi da osjećaju odgovornost, a ne da se smatraju isključivo odgovornim vrhu političke partije. Licemjerno je u državi kao što je BiH, koja je jako siromašna, toliko nemati morala i primati platu za nerad koji je evidentan. Sami priznaju da ne rade, ali ne sjećam se da je bilo ko od njih rekao da neće primati platu zato što nije radio – rekla je Tanja Topić, politička analitičarka.

Nakon juna i posljednjeg usvojenog zakona, u bh. parlamentu bilo je još nekoliko pokušaja usvajanja zakona, kao što su zakon o osiguranju depozita u bankama BiH, zakona o zastavi BiH, zakona o sprečavanju sukoba interesa, dopune Krivičnog zakona ili Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, ali na kraju nijedan nije završio kompletnu parlamentarnu proceduru, odnosno nije usvojen u oba doma parlamenta BiH.

– Iako je konstituisana i mogla bi nesmetano da radi, Parlamentarna skupština BiH praktično ne radi ništa nego čeka na dogovor stranačkih lidera. Posljedica je to izmještanja moći iz institucija sistema sa demokratskim izbornim legitimitetom u stranačke centrale ili čak u ruke pojedinaca, što je evidentan poraz demokratije u ovoj zemlji – rekla je Ana Lučić, koordinatorka za odnose s medijima Centra civilnih inicijativa (CCI).

Inače, prethodni saziv bh. parlamenta odnosno onaj u mandatu od 2014. do 2018. godine bio je među najneefikasnijim. Za otprilike četiri godine, a prema podacima CCI-ja, usvojeno je tek 59 zakona, a odbijeno čak njih 58. Od ukupno usvojenih tek njih 14 je bilo novih, dok su ostali bili izmjene i dopune postojećih zakona, a kako ističu stručnjaci, ukoliko se nešto drastično ne promijeni, ni sadašnji saziv parlamenta se neće proslaviti kada je u pitanju usvajanje zakona. U odnosu na region, parlament BiH ubjedljivo je najneefikasniji kada je riječ o usvajanju zakona.

Sadašnji saziv parlamenta konstituisan je početkom decembra 2018. godine i do danas nije uradio ništa. Nekoliko pokušaja održavanja sjednica i formiranja radnih tijela, odbora i komisija neslavno je završeno, zbog čega je BiH jedina od 47 zemalja članica koja nema svoju delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Ipak, to nije spriječilo pojedince da redovno o trošku parlamenta putuju po svijetu, a sudeći prema zvaničnim saopštenjima, poslanici su dosad putovali u Tursku, Austriju, Crnu Goru, Srbiju, Belgiju, Rumuniju, Rusku Federaciju, Sjevernu Makedoniju, Slovačku…

Nezavisne.com

Danas objavljeno

Slovenija: Moraćemo da vratimo lokdaun

M.

“Pozivam Vučića i Kurtija”

M.

Objavljen snimak hapšenja Belivukovih članova – jednog policija našla u stanu, drugog u teretani

M.

1 Komentar

racic 30 Avgusta, 2019 at 11:16 am

Najveći problem Republike Srpske i BiH su pohlepni licemjerni nemoralni političari i državni službenici
povezani sa pohlepnim biznismenima kojima državne funkcije služe isključivo kao resurs za privatni biznis
a narod koji propada zbog takvog njihovog odnosa prema Otadžbini posmatraju samo kao kolateralnu štetu.
Otadžbina vapi za Istinom, Slobodom, Pravdom,
Otažbina prezire pohlepu, nemoral, prezire ljude koji je iskorištavaju.
Pomozimo Otadžbini.
Ko će ako nećemo mi ?
Kada ako ne sada ?
Istina dolazi.
Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

Odgovori

Ostavite komentar