Priključak za vodu poskupio: Novi udar na džepove Banjalučana - BIGportal.ba
Banja Luka

Priključak za vodu poskupio: Novi udar na džepove Banjalučana

Banjalučane koji su u procesu pravljenja krova nad glavom, osim što plaćaju kud i kamo skuplji građevinski materijal i muku muče sa pronalaskom majstora, očekuje još jedno, ni malo prijatno iznenađenje.

Sagovornik iz okoline Banjaluke, koji gradi kuću, kaže da ga je vrlo neprijatno iznenadilo kada su mu u “Vodovodu” rekli da je priključak za vodu poskupio. Priča da se raspitivao koliko košta cijena priključka, da je to bilo između 650 i 700 KM, a kada je samo nekoliko dana kasnije podnio zahtjev za priključivanje na vodovodnu mrežu, službenica mu je rekla da je ta usluga sada skuplja.

“Pitao sam zašto, kaže poskupilo gorivo. Molim? Kakav je to razlog? Sada ću morati da platim 100, 150 maraka više za priključak”, priča sagovornik.

Priča i da je proces da bi dobio vodu na svom komadu zemlje skup. Kaže da mora da iskopa šaht po dimenzijama koje su propisane, te da angažuje ovlaštenu firmu da iskopa i prekopa kanal do priključka. Prvo je morao da čeka da mu odobre gdje može da iskopa šaht, a zatim, ističe, treba čekati bar dvadesetak dana da ekipa “Vodovoda” dođe.

“Dok ne dobijem vodu, moraću da platim oko 1.500 KM. Samo kopanje šahta i prekopavanje je 750 KM, ali uspio sam da nađem firmu koja će to da uradi za 600 KM. Bar da uštedim 150 KM”, kaže sagovornik.

Sagovornik Bojan K, koji je takođe u procesu izgradnje porodične kuće, kaže da je nedavno platio oko 1.100 KM “Vodovodu” za priključak i dva mjerna sata.

Plus, samo šaht sam platio 650 KM. Ne znam da li moram iz svog džepa da platim i ovo što će od glavne cijevi do šahta da kopaju i priključuju. Sve je to jako skupo. Izaći će me oko 2.000 KM da dobijem vodu. Šta sa onima koji to ne mogu da plate. Stvarno je preskupo – kaže on. Priča da mu je problem što još čeka ekipe iz “Vodovoda” da dođu da iskopaju od glavne cijevi do šahta, a onda i da priključe vodu, prenosi Srpskainfo.

Iz “Vodovoda” su potvrdili da je od 19. maja na snazi novi cjenovnik. Pojašnjavaju da cijena priključka nije fiksna i da je ranije bila oko 700 KM, a da je nova cijena priključka oko 800 KM i da se može platiti u šest rata.

“Poskupljenja repro materijala na tržištu uslovila su i povećanje cijena usluga “Vodovoda”. Međutim, ako stranka cjelokupan iznos priključka plati odmah dobija popust od 15 odsto, što znači da cijena plaćena u ratama nije povećana za bilo koji procenat već iznosi punu cijenu vodovodnog priključka. Napominjemo da već nakon uplaćene prve rate ekipe Sektora održavanje izlaze na teren i izvode priključenje na vodovodnu mrežu”, pojašnjavaju iz “Vodovoda”.

Prema njihovim riječima, cijena priključka na vodovodnu mrežu formiraju utrošeni materijali, odnosno sve neophodne vrste ventila, ogrlica, cijevi, vodomjer i spojni materijali, zatim montažni radovi, odlazak na teren, administrativno-tehnički poslovi i PDV.

Kako je navedeno na internet stranici “Vodovoda”, za priključenje na mrežu potrebno je dostaviti popunjen zahtjev za individualni priključak na vodovodnu mrežu, zajedno s neophodnom dokumentacijom u koju spadaju posjedovni list, kopija katastarskog plana i građevinska dozvola ili urbanistička saglasnost.

Danas objavljeno

Planirana isključenja elektirčne energije za 11. avgust 2022. godine

Zeljka

Ugostitelji kojima je otežan rad usljed renoviranja dobili novac

M.

Radost u Banjaluci: U jednom danu rođeno 12 beba, više od prosjeka

M.

Ostavite komentar