Prijeti sukob zbog ribara i blokade: Britanci poslali dva broda ratne mornarice - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Prijeti sukob zbog ribara i blokade: Britanci poslali dva broda ratne mornarice

Velika Britanija uputila je dva patrolna broda ratne mornarice prema ostrvu Džersi, prenosi Skaj njuz.

Brodovi su poslati nakon što je Francuska zapretila da će blokirati glavnu luku tog ostrva.

Kancelarija britanskog premijera Borisa Džonsona potvrdila je da je Džonson večeras razgovarao sa senatorom Džonom Le Fondreom, političkim čelnikom ostrva Džersi najavi blokade Sent Helijera, glavnog grada ostrva.

Džersi je najveće ostrvo u Engleskom kanalu, koji ne spada pod teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva, ali se smatra “krunskim posedom”, odnosno “teritorijom za koju je odgovorno Ujedinjeno Kraljevstvo”.

“Džonson i Le Fondre naglasili su hitnu potrebu za deeskalacijom tenzija i dijalogom između Džersija i Francuske o pristupu ribarima”, rekao je portparol kancelarije britanskog premijera.

“Premijer je naglasio svoju snažnu podršku Džersiju. Rekao je da bi blokada bila potpuno neopravdana. Kao meru predostrožnosti Ujedinjeno Kraljevstvo poslaće dva patrolna broda Kraljevske mornarice, koji će nadzirati situaciju”, rekao je.

Svađa zbog ograničavanja pristupa francuskim ribarima
Francuska je, javlja Skaj njuz, ranije zapretila da će isključiti struju ostrvu Džersiju, a francuski ribari najavili su blokadu luke Sent Helijera kako bi sprečili dostavu namirnica.

Naime, Francuska optužuje Veliku Britaniju da koristi birokratske trikove kako bi ograničila ribarenje u blizini Džersija. Time se, tvrdi Francuska, krši sporazum o Bregzitu sklopljen između Britanije i EU. Zbog toga je Francuska poručila da je “spremna da koristi recipročne mere”.

“Što se tiče Džersija, podsetio bih vas da struja na ostrvo dolazi podvodnim kablom. To znači da imamo opcija”, poručila je francuska ministarka mora Aick Žirardin.

B92

Danas objavljeno

Beroš potvrdio: Hrvatska uvodi kovid potvrde za zdravstvene radnike a ovo su uslovi

M.

Gradiška: : Muškarac na ulici presreo ženu, na silu odvukao u objekat, pa silovao

M.

Merkelova bi prije u vikendicu, nego da razgovara sa Bajdenom

M.

Ostavite komentar