29. Septembra 2019.

PRIJETI NOVI TALAS POSKUPLJENJA Struja i gorivo dižu cijene hrane u Srpskoj

Big Portal

Kada se na to nadoveže poskupljenje struje domaćinstvima, koje će se, po svemu sudeći, uskoro desiti, jasno je da se mnogim građanima Srpske ne piše dobro.

Kad je riječ o gorivu, i naftni distributeri i krajnji potrošači već osećaju posljedice prestanka rada Rafinerije u Brodu. Sad uglavnom uvozimo gorivo iz rafinerija u Srbiji i Hrvatskoj, koje su povećale maržu, a tu su i veći troškovi prevoza, što utiče na konačnu cijenu goriva na pumpama.

Takođe, stručnjaci upozoravaju da će se negativni globalni trendovi odraziti i na naše tržište naftnih derivata.

S druge strane, cijena struje je za 28 najvećih privrednih potrošača u RS od 1. septembra povećana sa 31,5 na 35, dok je velikim trgovačkim lancima „odrezano“ 40 evra po megavat-času. Oni su upozorili da bi se veće cijene struje u značajnoj mjeri odrazile na njihovo poslovanje, što bi za posljedicu moglo da ima smanjenje broja radnika i poskupljenje u maloprodaji.

I bez toga proizvodi u trgovinama konstantno poskupljuju, što potvrđuju i u marketima, u kojima kažu da gotovo svakodnevno moraju da mijenjaju cijene.

Voće i povrće
Zvanična statitika, takođe, pokazuje da su unazad godinu dana skočile cijene gotovo svih prehrambenih namirnica u Srpskoj.

U Asocijaciji samostalnih trgovačkih radnji banjalučke regije kažu da je, unazad 12 mjeseci, u Srpskoj, praktično, sve poskupilo, a posebno voće i povrće koje nikad nije bilo skuplje nego ove godine.

– Cijene ostalih prehrambenih namirnica u Srpskoj su za godinu dana, linearno, otišle za nekih 10 odsto. Jedan od razloga su, svakako, i poskupljenja goriva, koje je posebno bilo aktuelno lani – naglašavaju u ovoj asocijaciji.

I pojedine pekare su nedavno podigle cijene svojih proizvoda do 20 pfeniga, dok iz ostalih poručuju da će cjenovnike korigovati do kraja godine. Objašnjavaju da su dosadašnja poskupljenja pekarskih proizvoda uglavnom bila posljedica viših cijena brašna, ali da su ih komunalni nameti natjerali da opet podignu cijene hljeba i peciva. Razlog je, kako tvrde, i povećanje plata radnicima.

“Ima da nas nema”
Sve ovo potrošače polako, ali sigurno, dovodi u bezizlazan položaj, a trenutno najviše strahuju od najavljenog poskupljenja struje.

– Ovo postaje neizdrživo. Gotovo svakoga dana neki proizvod poskupi, a primanja uvijek ista. Sad samo čekamo da vidimo koliko će šta poskupiti, nakon što je cijena industrijske struje otišla gore. E, još kad poskupi struja za domaćinstva, ima da nas nema, jer najveći broj građana, ionako, jedva krpi kraj s krajem – kaže Vladislav S, vozač iz Banjaluke.
Privrednici poručuju da je struja za velike potrošače poskupila od 8 do 10 odsto, što nije malo.

– Naravno da će se to odraziti na poslovanje preduzeća, ali nije moglo drugačije. Poskupljenje struje će uticati na smanjenje dobiti i investicija, odnosno na konkurentnost domaćih preduzeća, dok će se u manjoj mjeri odraziti na krajnje potrošače – kaže za Srpskainfo Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Za hranu 13 KM
Iz udruženja potrošača, s druge strane, naglašavaju da, nakon svakog poskupljenja energenata, treba očekivati rast cijena osnovnih prehrambenih namirnica.

– Činjenica je da se svako poskupljenje u većoj mjeri odrazi na potrošače, nego na privrednike – poručuju iz ovih udruženja.

A da ti potrošači ionako jedva sastavljaju kraj s krajem potvrđuje i podatak da je u RS u martu bilo zaposleno 269.313 radnika, od čega čak 206.827 radi za platu 785 KM i manje. Među njima, više od 66 odsto svojim primanjima ne doseže ni trošak prehrane iz sindikalne potrošačke korpe.

Istraživanje Srpskainfo je pokazalo da je jednoj četvoročlanoj porodici u RS, sa dvije plate iz realnog sektora, mjesečno za sve izdatke, osim hrane, potrebno cijelih 940 KM, te da za hranu dnevno ostane tek 13 KM.

Direktni udar na standard građana
Ekonomisti objašnjavaju da je poskupljenje struje direktni udar na standard građana.

– Poskupljenje električne energije onima koji ostvaruju neke bolje finansijske rezultate rezultairalo je da trgovci skraćuju radno vrijeme, jer neće da se izlažu dodatnom trošku. Naime, skok cijene struje je udar na njihove računice koje su imali kada su definisali cijenu rada. Kako bi opstali, trgovci će, ali i svi privrednici kojima je poskupila struja, povećati cijene svojih roba i usluga, a to će na kraju morati da plate građani RS – kaže za Srpskainfo ekonomista Zoran Pavlović.

Prema njegovim riječima, trgovački lanci su se prilagodili situaciji, jer, kako ističe, niko ko je ekonomski racionalan neće praviti dodatne troškove, koji su nepotrebni i koji se ne mogu pretvoriti u zaradu.

– U Elektroprivredi RS očigledno ne razumiju da se uštede moraju praviti u samoj kući, a ne da se stvaraju troškovi zapošljavanjem nepotrebne radne snage. Međutim, izgleda da je najlakše sve prevaliti na krajnjeg potrošača – naglašava Pavlović.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare