Prijeti nestašica testova za korona virus u domovima zdravlja u Sarajevu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Prijeti nestašica testova za korona virus u domovima zdravlja u Sarajevu

Domovi zdravlja Kantona Sarajevo dobili su za jedan mjesec, od 20. marta do 20. aprila, svega 1.600 testova na korona virus. Ovu informaciju potvrdio je vršilac dužnosti direktora ove medicinske ustanove Muhamed Ahmić, piše Avaz.

Prema njegovim riječima, domovi zdravlja u KS su već s današnjim danom potrošili 1.460 testova te im je ostalo svega 140 od prve tranše.

Ova alarmantna informacija stiže u trenutku kad mnogi građani, što je sada već praksa u regionu i svijetu, žele da se testiraju na Covid-19. No, to će za sada, kako stvari stoje, biti nemoguće u Kantonu Sarajevo.

Ahmić kaže da mora postojati jasna procedura kako i kada se neko može testirati i da domovi, jednostavno, nemaju dovoljno testova za sve.

–Mi u Kantonu Sarajevo imamo relativno malo testova. Danas smo dobili još nekih 600 testova. I, nažalost, ne može građanin doći i tražiti, reći: “Hoću da se testiram.” Ne može, jer nemamo dovoljno testova za ove stvari. Mi smo od već od 20. marta do 20. aprila potrošili 1.460 testova, a dobili smo ih 1.600. To znači da nam je ostalo 140 – kaže Ahmić.

To znači da s novih 600, domovi zdravlja u KS imaju svega 740 testova.

–Mi očekujemo, jer se ti testovi nabavljaju preko Federalne uprave civilne zaštite, da dobijemo još, jer su oni podijelili ono što su oni dobili. Zvao sam jutros odmah da dobijemo više testova, ali meni je rečeno da ćemo, čim oni nabave, i mi dobiti – kaže Ahmić.

Srpskainfo
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Danas objavljeno

“Republika Srpska ne odustaje od toga da se neposredno bira član Predsjedništva BiH”

M.

U Skupštinu CG stigla inicijativa za smjenu Bečića

M.

Blinken: SAD će dati pisani odgovor Rusiji u vezi sa bezbjednošću

M.

Ostavite komentar