Prijete zaraze zbog otopljavanja - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Prijete zaraze zbog otopljavanja

Naučnici upozoravaju na posljedice promjene klime, zbog koje dolazi do najezde insekata.

Foto: Depositphotos

Evropljanima prete mnogobrojne bolesti usled globalnog otopljavanja, upozorili su naučnici na nedavno održanom skupu u Amsterdamu. Naime, porast temperature vazduha pogoduje naseljavanju i razmnožavanju komaraca, krpelja i drugih insekata koji prenose bolesti poput lišmanioze, encefalitisa, denga groznice… Među zemljama koje su posebno ugrožene izdvojene su Srbija i Hrvatska. Da ima mesta za zabrinutost, pokazuje i podatak da se u ovo doba godine učestalije traži pomoć dermatologa, a razlog tome su upravo insekti.

Doktorka Gorana Isailović, dermatovenerolog, kaže da nam, osim krpelja, u ovo vreme nam najviše prete “klintonka” i insekt poznat pod nazivom pederus. Mesto ujeda ovih buba može da peče, svrbi, boli i otiče, ali za razliku od komaraca, one ne mogu da uzrokuju ozbiljnije bolesti.

Sezona “klintonki” traje od aprila do jula, a najviše ih ima u Posavini, Podunavlju i okolini Tise i Tamiša.

Ubod “klintonke”, vrste mušice, ne osećamo, jer se u njenoj pljuvački nalazi anestetik – kaže dr Isailović. –Na mestu uboda uglavnom se pojavi kap krvi. Zatim se javljaju veliki pečati veličine od centimetra i po do dva centimetra, s krvnim podlivima i otocima koji bole i peku, a ponekad i svrbe. Ukoliko se ubodi nalaze na nogama, pacijenti se žale da ne mogu da se oslone na nogu.

Naša sagovornica kaže da ubod “klintonke” obično ne izazivasistemske alergijske reakcije,poput gušenja, a bolni otoci prestaju u roku od nekoliko danaako se na vreme primeni terapija.

Bitno je da se ublaži svrab i spreči sekundarna infekcija – kaže dr Isailović. Zato je poželjno da se koriste kreme sa antihistaminikom i antibiotikom.

Porast temperature koji sledi svakako će doneti i nevolje usled zbog bube pederus. Prošle godine je bila velika najezda tih insekata. Pošto su se zbog otopljavanja odomaćili u našoj sredini, stručnjaci očekuju da će ih biti u većem broju i ove godine.

Ovaj insekt napada noću, kao i komarci – kaže dr Isailović. – Naime, kada sunce zađe, pederus napada isključivo one koji sede pod fluorescentnom svetlošću. Ne ujeda, već ispušta otrov iz tela onog momenta kada neko pokuša da ga se otarasi rukom. Tako se zapravo samo rastrlja njihov otrov po koži. I onda nastaje dermatitis ex pederus, razlog zbog koga je potrebno javiti se lekaru.

Naša sagovornica objašnjava da pacijenti za opekotinu koju napravi pederus uglavnom misle da je reč o herpesu, s obzirom na to da nema uboda. Na mestu gde ispusti otrov nastaje crvenilo, najčešće na rukama, vratu, nogama, licu i oko oka. To mesto ubrzo počinje da pecka, kao kada se opeče o žar cigarete. Posle sedam dana se povlači, a za lečenje se koriste preparati koji lokalno smiruju upalu.

Kada je o smrdibubama reč, one su definitivno u najezdi, ali od njih ne preti opasnost po zdravlje.

EPIDEMIJE

EPIDEMIJE denga groznice u Francuskoj i Hrvatskoj, malarije u Grčkoj i groznice Zapadnog Nila u jugoistočnoj Evropi direktna su posledica porasta broja insekata, kao i pojava onih vrsta koje ranije nisu bile svojstvene evropskom kontinentu. Najviše opasnosti preti od “tigrastog komarca”, koji se već potpuno adaptirao na Mediteranu, gde je, tvrde naučnici, klima zbog globalnog otopljavanja postala delimično tropska.

Danas objavljeno

Zovu je otvorena ili lažna: Neobična posna sarma bolja od klasične

V.R.

Da li je vježbanje strpljenja blagostanje za zdravlje

V.R.

Naučnici objašnjavaju zbog čega organizam traži kečap

V.R.

Ostavite komentar