To može biti jagnjeće, praseće pečenje, zlatno pečena ćuretina ili rozbif. Evo kako ispeći ukusno, meko i sočno meso koje će se pamtiti.
Potrebni sastojci:
1,5 – 2kg jagnjeće ili svinjske plećke ili buta
100 ml ulja
2 čena bijelog luka
150g suhih kajsija
So, biber, aleva paprika, kurkuma
ruzmarin, majčina dušica, po želji
Način pripreme:
U suvi pekač ili dublji pleh stavite oko 2 kašike soli, 1 kašičicu: bibera, aleve paprike, kurkume. Pomiješajte, pa dodajte polovinu količine ulja i promiješajte.
U cijeli komad mesa usijecite režnjeve od oko 2,3 cm dubine. U mješavinu začina stavite meso i utrljajte dobro, dodajući po potrebi ostatak ulja. Premažite čenovima bijelog luka meso, po želji isijecite bijeli luk na režnjeve i ostavite ih u prorezima mesa. Možete grančice ruzmarina ili majčine dušice takođe da ostavite u mesu i da ga čvrsto povežete kanapom, da ne bi ispadali i da bi pečenje bilo kompaktno.
U rernu, zagrejanu na 200 stepeni Celzijusa, stavite pečenje i zapecite sa svih strana oko 5 minuta, da dobijete koricu. Nakon toga nalijte oko 2 cm vode u pekač i poklopite ga ili pleh prekrijte alu folijom, samo ovlaš, smanjite na 180 stepeni Celzijusa i pecite oko 90 minuta, pazeći da ne nestane vode, dolivajte da uvijek bude najmanje 1 cm tečnosti, da ne bi gorjelo i dimilo.
Poslije sat i po, otklopite i nastavite da pečete još oko 45 minuta, bez dodavanja vode, da bi pečenica dobila koricu. U pleh, u moču koju je meso pustilo, dodajte suhe kajsije u komadu ili isječene na polovine.
Pošto je meso ispečeno, iznesite ga iz rerne i ostavite da odstoji još najmanje pola sata, kako bi se postepeno i lagano se hladilo, a svi sokovi ostali u mesu, prije sječenja. Kada je odmorilo, isijecite i skinite kanap, premjestite pečenje na tanjir za serviranje, izvadite suhe kajsije. Moču po potrebi ukuhajte do željene gustine i prelijte preko svakog parčeta pečenice kada je isiječete i servirajte sa kajsijama.NOVOGODIŠNJA VEČERA