30. Augusta 2022.

Prijedlog Fon der Lajen: Neophodna potpuna reforma evropskog tržišta energenata

Big Portal

Ona je tokom panel diskusije sa njemačkim ministrom ekonomije Robertom Habekom u Berlinu rekla da potpuna reforma evropskog tržišta električne energije mora da se obavi na odgovarajući način i u skladu sa svim normama početkom sljedeće godine.

Nešto ranije, Belgijska ministarka energetike Tin Van der Straten upozorila je da će se zemlje EU suočiti sa “pet do deset narednih užasnih zima”, ako se ništa ne preduzme na smanjenju cijena prirodnog gasa.

Ona je ocijenila da bi cijene gasa u Evropi trebalo hitno da budu zamrznute, ukazavši da je odnos između cijena gasa i struje vještački uspostavljen i da bi to trebalo da se promijeni.

Van der Straten je rekla da Belgija preuzima vođstvo u traženju gornje granice cijena na evropskom nivou, i da je o tom prijedlogu razgovarala sa Evropskom komisijom.

Domac´instva u Belgiji trenutno plac´aju gas i struju ispod evropskog prosjeka, a najviše izdvajaju Bugarska, Holandija i Grčka. Van der Straten tvrdi da “Njemačka dijeli belgijski stav o kontroli cena širom EU”, iako iz Berlina to nisu javno rekli.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare