Prijedlog da se vile ruskih oligarha koriste za ukrajinske izbjeglice - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Prijedlog da se vile ruskih oligarha koriste za ukrajinske izbjeglice

Višemilionski vredna imovina u Velikoj Britaniji koja pripada ruskim oligarsima mogla bi da se iskoristi za smeštaj izbeglica koje beže od rata u Ukrajini.

Državni sekretar za kabinetske poslove Majkl Gov otkrio je da se zalaže za zaplenu vila koje su u vlasništvu mega bogatih saveznika Vladimira Putina u “humanitarne i druge svrhe”.

Govoreći za BBC-jev program “Sunday Morning”, on je rekao: “Želim da istražim opciju koja bi nam omogućila da koristimo domove i imanja sankcionisanih pojedinaca, sve dok su sankcionisani, u humanitarne i druge svrhe”.

“Postoji prilično visoka zakonska granica koju možemo preći i ne govorimo o trajnoj konfiskaciji”, rekao je on i dodao: “sankcionisani ste, podržavate Putina, ovaj dom je tu, nemate pravo da ga koristite ili profitirate od njega – i više od toga, dok ga ne koristite ili profitirate, ako možemo to iskoristiti da pomognemo drugima, hajde da to uradimo”.

Velika Britanija, EU i SAD odgovorile su na rat brojnim teškim sankcijama protiv milijardera biznismena iz Putinovog užeg kruga.

Jedna meta je vlasnik FK Čelsi Roman Abramovič, kome su zamrznuta sredstva i zabrana putovanja na ažuriranoj listi sankcija objavljenoj u četvrtak.

Neposredno pre nego nego što su sankcije Ujedinjenog Kraljevstva objavljene, on je fudbalski klub stavio na prodaju za 3 milijarde funti, zajedno sa svojom kućom vrednom 150 miliona funti u Kensington Palace Gardens u Londonu.

Na listi se nalaze i milijarderi Igor Sečin i Oleg Deripaska, koji se smatraju Putinovim saveznicima.

Glavni grad je dugo bio centar ruskog novca, toliko da se često naziva “Londongrad”.

Gov, koji je pre dve nedelje prvi izneo mogućnost zaplene domova oligarha u kabinetu, naišao je na protivljenje nekih od najviših timova Borisa Džonsona.

Danas objavljeno

Tužna realnost: Madonna na posljednjim fotografijama izgleda neprepoznatljivo, ruke skriva iz jednog razloga

Vanja A

Razvodi se Robin Rajt

Vanja A

Picerija razbjesnila goste jer dodatno naplaćuje sječenje pice

V.R.

Ostavite komentar