Prije tačno 92 godine prikazan prvi crtani film sa Mikijem Mausom - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Prije tačno 92 godine prikazan prvi crtani film sa Mikijem Mausom

Danas se navršavaju tačno 92 godine od prvog prikazivanja animiranog crtanog filma “Parobrod Vili” – inače prvog zvučnog crtanog filma u istoriji.

Osim što predstavlja prekretnicu u animiranim filmovima, ”Parobrod Vili” je ujedno i prvi crtani film Mikija Mausa. ”Parobrod Vili” je kratkometražni crtani film koji su režirali Volt Dizni i Ub Iverks.

U crno-beloj boji, producirala ga je kuća ”Walt Disney Studios”. U ovom ostvarenju se prvi put pojavljuje Miki Maus, kao i njegova devojka Mini. Ovo je ujedno i prvi Diznijev film sa sinhronizovanim zvukom, kao i prvo ostvarenje sa svojom originalnom muzikom.

Volt Dizni je davao glas za sve likove, mada je mala količina razumljivog govora zapravo zastupljena. Odmah po premijeri, “Parobrod Vili” je postao najpopularniji crtani film svog vremena. Godine 1994. ”Parobrod Vili” je svrstan u 50 najboljih crtanih filmova svih vremena, zauzevši 13. mesto. Američki Nacionalni filmski registar ga je okarakterisao kao “kulturološki, istorijski i estetski značajno ostvarenje”.

Pre neverovatnog uspeha “Parobroda Vilija”, Iverks i Dizni napravili su dve kratke epizode usredsređene na svog novog lika Mikija Mausa. Ni publika, ni distributeri nisu zainteresovani. Tako je Dizni promenio kurs.

Uputio je Iverksa da izrađuje crtani film posebno za zvuk. Iverks je izgovorio simfoniju, pretvarajući gotovo sve u njoj u instrument. Tri zviždaljke na vrhu parobroda – veselo plovilo uprkos svom režećem kapetanu – izdušuju muzičke note uz naduve pare.

Miki Maus pretvara domaće životinje i posuđe na brodu u razne instrumente, na primer, stežući patku poput gajdi ili svirajući kravlje zube poput ksilofonskih tastera. U međuvremenu, brodski točak škripi, dimnjaci se pušu, a muzika u pozadini pokreće radnju – u ovom crtanom nikada nema nijednog trenutka tišine.

Dizni je želeo da zvuk u ”Parobrodu Vili” odgovara slikama. Završenu animaciju doneo je u studio u Njujorku kako bi snimio njen saundtrek sa 17 orkestra i tri profesionalca za zvučne efekte. Ali njihov prvi pokušaj nije uspeo dok se orkestar trudio da održi vreme sa akcijom crtanog filma.

Za svoj drugi pokušaj, animatori su dodali odskočnu loptu na filmsku traku, koja je bila prekrivena slikama kako bi ukazala na tempo kojim orkestar treba da svira. Ovo je rešilo problem i rezultiralo precizno sinhronizovanom zvučnom animacijom.

Danas objavljeno

Kreativni direktor „Balensijage“ se izvinjava zbog neprikladne kampanje sa decom

Vanja A

Najbolji bivši na svijetu

Vanja A

Samo jedan posto ljudi za deset sekundi može vidjeti riječ na fotografiji, jeste li među njima

V.R.

Ostavite komentar